Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Aan boord van de Aquarius

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/aan-boord-van-de-aquarius

Volkskrant-journaliste Carlijne Vos ging samen met AP-fotograaf Bram Janssen aan boord van de Aquarius, een reddingsschip dat wordt ingehuurd door Artsen zonder Grenzen en SOS Mediterranee. Na een week dobberen op te hoge golven voor de kust van Libië – die migranten verhinderden om te vertrekken - werd donderdag 23 juni een record van ruim 5.000 migranten van zee gered.

Goto first page

Het eerste bootje ligt twee uur varen verderop. De kapitein zet koers en verhoogt de snelheid naar 9 knopen. Vanwege het zachte weer hebben mensensmokkelaars tientallen bootjes tegelijk de zee op gestuurd.

Goto first page

Bij de eerste oefening met het besturen van de reddingsboten kwam een week eerder een loshangend touw tussen de schroef. Een stomme fout en mensen verdrinken voor je ogen, zo weten de reddingswerkers nu.

Goto first page

Goto first page

Amadi, de Eritrese tolk van Artsen zonder Grenzen, zit voorop het dek van de eerste reddingsboot om de mensen tot kalmte te manen. ‘Blijf rustig zitten, beweeg niet. Anders gebeuren er ongelukken’, roept hij in het Frans, Engels en Arabisch.

Goto first page

Tegen de tijd dat de Aquarius het marineschip zal hebben bereikt en de migranten zijn overgeheveld zal het al aardedonker zijn en biedt ook een helikopter geen uitkomst meer. Er zit niets anders op om naar de brug te gaan en te helpen zoeken naar het verloren bootje.

Goto first page

Iedereen stormt naar boven, naar de stuurhut waar de kapitein en de nachtwacht met behulp van radar en verrekijkers onophoudelijk zijn blijven zoeken. Ja hoor… in het maanlicht licht de grijze boot met de donkere schimmen van migranten wit op.

Goto first page

De nieuwkomers, doorweekt in de legergroene broeken of wollen truien die ze van de marine hebben gekregen, zoeken bedremmeld een plekje tussen de onwillige vrouwen. Rond 10 uur vrijdagmorgen zijn de laatste migranten overgezet en kan de Aquarius koers zetten richting Italië.

Goto first pageNa een uurtje slaap houdt arts Erna vrijdagmiddag spreekuur. Bij de arts klagen de mannen vooral over hoofdpijn en zeeziekte. ‘Je moet meer water drinken. Je bent uitgedroogd’, herhaalt Erna voor de zoveelste keer.

Goto first page

Zaterdag is de Aquarius veranderd in een drijvend vluchtelingenkamp.

Goto first page

Ondanks de gure wind die vooral de migranten op het bovendek teisterde, lijkt iedereen herboren na een nacht slaap.

Goto first page

Zondagochtend verdringen de migranten zich opnieuw bij de reling van het schip. Het schip vaart langs de Oostkust van Sicilië en heeft bijna de haven van Messina bereikt waar de migranten aan wal gaan.

Goto first page

De meesten kijken zwijgend naar het onbekende landschap wat mogelijk hun nieuwe thuis wordt. Een enkeling huilt. ‘Ik denk aan mijn familie en aan mijn land. Misschien dat ik hen nooit meer terugzie’, zegt een jongen als hij zijn tranen wegveegt.

Goto first page

Vanaf de wal kijkt een Italiaanse politieagent naar de lange rij migranten. Ze zullen naar hotspots worden gebracht voor verdere registratie en indien mogelijk een asielaanvraag. Daarna zijn ze vrij om te gaan.

Goto first page

‘Zouden we daar kleren krijgen, denk je?’, vraagt een jongen uit Ivoorkust opgewonden. ‘En schoenen? Eten ook? Zouden we een telefoon krijgen om te bellen naar huis. Om te vertellen dat we veilig zijn?'

Lees hier het complete interview met Artsen Zonder Grenzen-arts Erna Rijnierse.

Dit is een productie van de Volkskrant. Meer bijzondere verhalen in woord en beeld zien? Kijk verder.


Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue