Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Anti-armoede aubergine

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/anti-armoe-aubergine

Een productie van: Hidde Boersma, Philip Fountain en Karsten de Vreugd

Redactie: Tonie Mudde & Rizky Gerilya


Goto first page

Voor-  en tegenstanders staan lijnrecht tegenover elkaar.

Goto first page

Al zijn daar vooralsnog geen wetenschappelijke bewijzen voor. Bovendien geven genetisch gemodificeerde gewassen grote landbouwbedrijven als Monsanto te veel macht over het leven van de kleine boer, zo stellen ze.

Goto first page

Bovendien, zo beweren ze, zorgt genetische modificatie voor hogere opbrengsten en meer verdiensten voor boeren over de hele wereld. De weerstand in het Westen tegen de techniek kost levens in ontwikkelingslanden.

Goto first page

Een bezoek aan het arme Bangladesh, waar genetisch gemodificeerde gewassen net hun intrede doen.

Goto first page

Een  van de hoofdpersonen van dit verhaal. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen vlakbij de stad Trishal, 100 kilometer boven Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh.
Shahjahan is een boer zoals er velen zijn in Bangladesh. Hij gebruikt op dit moment geen genetisch gemodificeerde gewassen.

Goto first page

Shahjahan is een landloze boer, hij huurt ongeveer een halve hectare grond van een dorpsgenoot. Hij droomt er van genoeg geld te sparen om een stuk grond te kopen en daar een huis op te bouwen, waarin hij met zijn gezin kan wonen.

Goto first page

Op de helft van zijn perceel verbouwt Shahjahan rijst. De rest gebruikt hij voor groentes als bloemkool, bonen en aubergine. Aubergines zijn een van de meest gegeten groentes in Bangladesh.

Goto first page

De tweede hoofdpersoon van dit verhaal. Islam is een van de 250 boeren die door de overheid is uitgekozen om een nieuw gewas te verbouwen, een genetisch gemodificeerde aubergine, waar hij hier samen zijn zus tussen staat.

Goto first page

Islam woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in Sadullapur, in het noordwesten van Bangladesh. Hier voert hij zijn zoon het standaardontbijt: gepofte rijst. Omdat groentes een grotere marge hebben, worden die liever verkocht dan zelf opgegeten.

Goto first page

Er wonen 161 miljoen mensen op een oppervlakte van vier keer Nederland.
Het land staat voor een enorme uitdaging: het heeft alle vruchtbare grond al in gebruik en krijgt toch nog eens 40 miljoen extra mensen te verstouwen in de komende decennia.

Goto first page

Met 70 miljoen boeren is landbouw is een van de belangrijkste sectoren in Bangladesh. Na China en India is Bangladesh de derde grootste producent van groentes in Azië.

Goto first page

Niks van dit alles is echter bestemd voor export, alles wordt verkocht aan landgenoten op markten als deze: Kawran bazar in het hart van de hoofdstad Dhaka.

Goto first page

Terug naar Shahjahan op het platteland, waar verreweg de meeste Bengalen wonen en waar zich ook de meeste armoede concentreert.

Shahjahan bewerkt zijn land volledig met de hand, elke dag weer. Hij is afhankelijk van iedere oogst om het seizoen goed door te komen.  

Goto first page

Ondanks de kleinschaligheid is de landbouw in Bangladesh wel intensief. Er wordt veel kunstmest en vooral veel landbouwgif gebruikt. Shahjahans veld ligt bezaaid met opengescheurde gifzakjes.

Goto first page
0:00
/
0:00
Start video
Goto first page

Shahjahan bespuit zijn aubergines zeker 80 keer in een seizoen van 200 dagen. Veel van de gebruikte bestrijdingsmiddelen zijn vanwege hun giftigheid verboden in Europa.

Goto first page

Tijdens het spuiten dekt Shahjahan zijn hoofd af, omdat het spul zijn haar zo laat plakken. Maar zijn mond en armen blijven onbeschermd. Als de zaken goed gaan, dan besteedt Shahjahan het spuiten uit aan een professionele pesticidenspuiter.  

Goto first page
0:00
/
0:00
Start video
Goto first page

De grootste vijand van de Bengaalse aubergineboeren is deze rups, de fruit and shoot borer. Zelfs als de boeren spuiten, verliezen ze 20 tot 40 procent van hun opbrengst aan deze veelvraat.

Goto first page

De genetische gemodificeerde aubergines die Moinul Islam dit jaar voor het eerst verbouwt, moeten hier verandering in brengen.

Aan het gewas is een gen toegevoegd van een bacterie, waardoor het een stof produceert dat de rups doet sterven. Daardoor is er nauwelijks nog vraat en hoeft er veel minder gespoten te word. De stof werkt heel specifiek, en heeft geen effect op ons en andere dieren.

Goto first page

Bangladesh kent twintig verschillende types aubergine, elk met zijn specifieke karakteristieken. De ene soort smaakt beter in de curry, de andere juist van de grill. Bengaalse wetenschappers kruisen het antirupsen-gen in alle variëteiten. Zo blijft de diversiteit behouden.

Goto first page

De gentechaubergine is het eerste genetisch gemodificeerde gewas dat puur en alleen is ontwikkeld voor boeren in ontwikkelingslanden.

De aubergine was oorspronkelijk bedoeld voor de Indiase markt, maar is daar onder druk van activisten verboden. De minster van landbouw van Bangladesh Matia Chowdhury besloot in 2014 het gewas wel toe te staan.

Goto first page

De keuze van Bangladesh om genetisch gemodificeerde gewassen toe te laten, heeft de ogen van de felle voor- en tegenstanders op het land doen richten. De Bengaalse wetenschappers betrokken bij het project blijven er nuchter onder. Zij willen vooral dat hun land goed en gezond voedsel produceert.

Goto first page
0:00
/
0:00
Start video
Goto first page

Maar hoe bevalt het boeren als Islam nu om het nieuwe genetisch gemodificeerde gewas te gebruiken? We treffen hem midden in zijn eerste oogstseizoen.

Goto first page
0:00
/
0:00
Start video
Goto first page

Elke ochtend brengt Islam zijn oogst naar de markt in het dorp, enkele honderden meters verderop. Daar verkoopt hij het aan tussenpersonen, die het naar de steden in de omgeving brengen.

Goto first page

De aubergines van Islam zijn populair, omdat er minder bestrijdingsmiddelen op zitten en dus gezonder zijn.

Voor de 70 kilo die hij vandaag brengt, ontvangt hij 500 taka (5,50 euro). Voor de zelfde hoeveelheid conventionele aubergines was dat vorig jaar ergens tussen de 350 en 420 taka (3,80 - 4,60 euro).    

Goto first page

Islam verdiende dit jaar al meer dan 30.000 taka (340 euro) aan zijn aubergines, terwijl het seizoen nog maar halverwege is. Vorig jaar kwam hij het hele seizoen niet verder dan 25.000 taka (280 euro). De hogere winst is het resultaat van een combinatie van minder bestrijdingsmiddelen, meer opbrengst en een betere prijs op de markt.

Goto first page

Met de extra inkomsten die Islam door de gentechaubergines genereert, gaat hij meer land kopen. Ook is hij van plan zijn huis te verstevigen. Nu is dat nog deels van golfplaat, dat moet uiteindelijk steen worden.

Goto first page
0:00
/
0:00
Start video
Goto first page

Op de terugweg naar de hoofdstad komen we langs een andere boer, die al voor het derde jaar achtereen gentechaubergines verbouwt.

Goto first page

Afzal Hossain kreeg in het eerste jaar activisten op bezoek, die waarschuwden dat de genetische gemodificeerde aubergines hem ziek zouden maken. Hij zette toch door, en is tevreden met het gewas. De oogst is goed en hij gebruikt minder pesticiden.

Goto first page
0:00
/
0:00
Start video
Goto first page

De genetisch gemodificeerde gewassen hebben de maatschappelijke positie van Hossain in drie jaar versterkt.  Hij verdient niet alleen meer als boer maar haalt ook extra inkomsten uit de verkoop van zaden en kiemplanten.

Goto first page

Genetisch gemodificeerde gewassen helpen Bangladesh de enorme uitdaging van de stijgende bevolkingsdruk te lijf te gaan. Het land is dan ook van plan om de komende jaren nog meer gentechgewassen, waaronder aardappel en rijst, te verspreiden onder boeren.

Goto first page

Deze productie is mede mogelijk gemaakt door:

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue
Close

Overview

Scroll left
Chapter 1 Slide1_IntroRijstveld_Slide

De anti-armoe-aubergine

Slide1 aubergine still1
Chapter 2 Slide2a_IntroRijstveld

Poster 0

Slide2b

Slide2c still2

Maar hoe is dat in de praktijk?

Slide2d still2
Chapter 3 Slide4_SjajahanNaarWerk

Dit is Mohammed Shahjahan

Poster 0
Chapter 4 Slide3_Still

Slide3 still
Chapter 5 Slide5_SjajahanOpVeld_Still

Slide5 sjajahanopveld still
Chapter 6 Slide6_MoynulIntro_Still

Dit is Moinul Islam

Slide6 moynulintro still
Chapter 7 Slide7_MoynulFamilie

Poster 0
Chapter 8 Slide8_VliegerLoop

Poster 0
Chapter 9 Slide9_Markt_Still4

Slide9 markt still2
Chapter 10 Slide10_KawranBazarBewegend_Loop_Stab

Poster 0
Chapter 11 Slide11_Kleinschalig_Loop

Poster 0
Chapter 12 Slide12_Kunstmest_Still

Slide12 kunstmest still
Chapter 13 Slide13_SjajahanBedrijfsvoering

Poster 0
Chapter 14 Slide14_SjajahanPesticidenMaken

Poster 0
Chapter 15 Slide15_SjajahanPesticidenSpuiten_Still

Slide15 sjajahanpesticidenspuiten still
Chapter 16 Slide16_PesticideBoer

Poster 0
Chapter 17 Slide17_FruitandShoot2

Poster 0
Chapter 18 Slide18_MoynulBrinjal_Still

Slide18 moynulbrinjal still
Chapter 19 Slide20_Different Brinjals

Poster 0
Chapter 20 Slide21_Brinjal_Still

Slide21 brinjal still
Chapter 21 Slide22_ZusMoynul_Still

Slide22 still2
Chapter 22 Slide23_DrParthaBiswas

Poster 0
Chapter 23 Slide24_MoynulWast

Poster 0
Chapter 24 Slide25_MoynulProperTrans

Poster 0
Chapter 25 Slide26_MoynulNaarDeMarkt_Still

Slide26 moynulnaardemarkt still
Chapter 26 Slide27_MoynulWegen

Poster 0
Chapter 27 Slide28A_MoynulBetalen_Still

Slide28a moynulbetalen still

Slide28b moynulmetzoon still
Chapter 28

Aubergines v2
Chapter 29 Slide29A_Reis_Still

Slide29a reis still

Poster 0
Chapter 30 Slide30_AfzalOverBewarenZaden

Poster 0
Chapter 31 Slide32_Zonsondergang

Slide31 afzal still
Chapter 32 Slide31_Afzal_Still

Poster 0
Chapter 33 Slide33_Zonsondergang_Still

Slide33 zonsondergang still2
Scroll right