Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Arubaanse tophonkballers

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/antilliaanse-tophonkballers

Deze week startte een nieuw honkbalseizoen in de Verenigde Staten. Al jaren timmeren honkballers van Curaçao en Aruba aan de weg op het hoogste profniveau in dat land, de zogeheten Major League. Samen spelen ze in het Nederlands team. Wie zijn ze, en waar komen ze vandaan?

Tekst: Lennart Bloemhof
Foto's Curaçao: Guus Dubbelman
Foto's overig: Getty Images / AFP
Video's: YouTube / MLB

Goto first page

Club: Los Angeles Angels
Positie: korte stop
Contract: 58 miljoen dollar (zeven jaren)

Goto first page
Close

Simmons groeide op in het Curaçaose Willemstad. Al vroeg bleek hij een talent in iedere sport die hij beoefende. Zo is hij ook een begenadigd voetballer. Maar Simmons' hart ligt bij honkbal, en daar zijn de Amerikanen erg blij mee.

De stoïcijnse Simmons is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de beste verdedigende spelers van de Major League en werd daar meerdere malen voor bekroond. Zijn atletische acties worden door journalisten omschreven als 'honkbalpornografie'. Afgelopen winter had Los Angeles Angels er veel voor over om Simmons weg te lokken bij Atlanta Braves. Daar verdient hij dit seizoen zes miljoen dollar.

Goto first page

Simmons speelde als jongetje zijn eerste wedstrijden in teamverband in dit 'stadion' in Willemstad, als speler van Marchena Braves.

Het hobbelige veld wordt door de Curaçaoënaars beschouwd als een van de geheimen achter het succes van spelers als Simmons. Curaçaose spelers zijn namelijk altijd bedacht op die vreemde stuit, wat ze een voordeel geeft ten opzichte van bijvoorbeeld Amerikaanse spelers die het spel leren op effen velden.

Goto first page

Club: New York Yankees
Positie: korte stop
Contract: 2,43 miljoen dollar (een jaar)

Goto first page
Close

Op datzelfde zandveld in Willemstad speelde Simmons in een team met Didi Gregorius. Gregorius werd geboren in Amsterdam, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Curaçao. Honkbal zit in het bloed van zijn familie: zijn vader en broer honkballen ook. Allemaal luisteren ze naar de bijnaam Didi.

Gregorius debuteerde in 2012 bij Cincinnati Reds in de Major League, maar zijn grote doorbraak kwam vorig jaar. Recordkampioen New York Yankees legde de goedlachse Gregorius vast als opvolger van clubicoon Derek Jeter op de korte stop-positie. En bij die club staat hij dit jaar weer onder contract. Dat alleen is al een knappe prestatie in sportsnelkookpan New York. In zijn eerste wedstrijd dit seizoen sloeg hij meteen een homerun.

Goto first page

Gregorius zijn ouderlijk huis staat op het platteland van Curaçao, ten westen van Willemstad; een gebied met weinig inwoners, maar met veel werkloosheid en armoede. Sporten zijn er niet georganiseerd en kinderen zijn vaak alleen, omdat ouders de hele dag in Willemstad aan het werk zijn.

Om de plattelandskinderen van de straat - en uit de criminaliteit - te houden, is in Gregorius' geboortedorpje Tera Kora (vrij vertaald: rode aarde) het project Bandabou Tigers opgericht. Kinderen krijgen via dit project honkbaltrainingen en leren met gezag om te gaan. Vader Gregorius is een van de coaches.

Goto first page

Club: Los Angeles Dodgers
Positie: werper
Contract: 10,65 miljoen dollar (een jaar)

Goto first page
Close

Van de Antilliaanse spelers in de Major League is Kenley Jansen de nestor. Hij debuteerde in 2010 al in de Major League en is in de loop der jaren uitgegroeid tot vaste waarde bij de New York Yankees van de westkust, Los Angeles Dodgers.

In tegenstelling tot veel andere Antilliaanse spelers onderscheidt Jansen zich niet als een goede slagman of verdedigend supertalent, maar is hij werper. En daar is hij goed in. Hij heeft als specifieke taak om met zijn loeiharde worp in de laatste innings geen punten meer toe te staan. In de Major League wordt hij als een van de besten in zijn vak beschouwd. Dat onderstreept zijn salaris. 

Goto first page

De liefde voor honkbal is op Curaçao overal, maar is niet overal zichtbaar. Behalve tijdens jeugdtoernooien. De grootste talenten van het eiland vertegenwoordigen dan hun wijken of dorpen. Ouders schreeuwen zich schor op de tribunes. Het beste team mag Curaçao namelijk vertegenwoordigen in het Caribisch gebied, en misschien wel op het eindtoernooi in de VS. Een grotere eer is niet denkbaar.

Ouders van de huidige Major Leaguespelers kijken met plezier naar de wedstrijden waar ooit ook hun kinderen aan deelnamen. Het is de eerste stap naar honkbalroem.

Goto first page

Club: Texas Rangers
Positie: tweede honkman
Contract: 605 duizend dollar (een jaar)

Goto first page
Close

Een aantal jaren geleden stond Profar nog te boek als grootste talent van de Major League. Die status is hij inmiddels kwijt door een aantal hardnekkige blessures en daaropvolgende operaties, onder meer aan zijn schouder. Dit jaar hoopt Profar zijn plek bij Texas Rangers weer terug te verdienen. Makkelijk is dat niet. De Amerikaanse honkbalwereld is keihard.

Goto first page

De successen van de Curaçaose honkballers in de VS hebben veel eilandgenoten geïnspireerd hetzelfde pad proberen te bewandelen, zoals de huidige generatie ooit opkeek naar een jonge Andruw Jones die in Amerika de ene na de andere homerun sloeg.

De bittere realiteit is wel dat alleen de besten en vooral mentaal sterksten het zullen halen. Clubs halen spelers graag naar Amerika, maar lozen ze net zo achteloos. Via wekelijkse honkbaltrainingen in het Tio Daou-stadion in het oosten van Willemstad krijgen de talenten van het eiland tips en blijven ze fris, maar wordt ze ook de notie meegegeven dat school net zo belangrijk is als honkbal.

Goto first page

Club: Baltimore Orioles
Positie: tweede honkman
Contract: 523 duizend dollar (een jaar)

Goto first page
Close

Schoop is de speler met misschien wel de beste 'swing' van de huidige generatie Antilliaanse honkballers in de VS. Als hij de bal raakt, raakt hij hem goed. In zijn nog jonge Major Leaguecarrière staat Schoop, of 'Scope' in de VS, al op meer dan dertig homeruns.

In Baltimore is het de verwachting dat Schoop dit jaar zijn grote doorbraak zal beleven. Want ook verdedigend is de tweede honkman een toptalent.

Goto first page

Club: Boston Red Sox
Positie: korte stop
Contract: 651 duizend dollar (een jaar)

Goto first page
Close

Niet alle Antilliaanse Major Leaguetalenten komen van Curaçao. Dat bewijst Xander Bogaerts. Bij Boston Red Sox heeft de Arubaan zijn plek op de korte stop-positie stevig in handen en Bogaerts is de enige van de Antilliaanse spelers die het hoogst haalbare al won: de World Series. Laat in het seizoen 2013 werd hij gepromoveerd naar de hoofdmacht van de Red Sox. Hij maakte meteen indruk en speelde een belangrijke rol in het behalen van het uiteindelijke kampioenschap. Lees hier een interview met hem, kort na het winnen van de World Series.

Nu staat hij meerdere malen in het seizoen met zijn Red Sox tegenover de New York Yankees van Didi Gregorius, het Ajax - Feyenoord van het Amerikaanse honkbal. En inmiddels dus ook Aruba vs. Curaçao.

Goto first page

Meer lezen over de geheimen achter het succes van de Antilliaanse honkballers? Lees hier de reportage vanaf Curaçao die vorig jaar in V Zomer stond, samen met het interview met Didi Gregorius.

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue