Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Balletles in de krottenwijk

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/balletles-in-de-krottenwijk

Muziek aan, stoelen aan de kant: in deze sloppenwijk van de Keniaanse hoofdstad Nairobi krijgen buurtkinderen balletles. De Zweedse fotograaf Fredrik Lerneryd pakte zijn camera en legde anderhalf jaar lang hun passie en toewijding vast.

Foto's: Fredrik Lerneryd
Tekst: Wim Bossema

Naar boven

Volledig scherm

De locatie is Kibera, een van de uitgestrekte sloppenwijken van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. In een klaslokaal van een buurtschool zijn de tafels en stoeltjes naar buiten gedragen, want de balletleraar komt. Mike Wamaya is zijn naam, hij is zelf danser van klassiek ballet en geeft lessen aan kinderen uit de sloppen.

Het is een project van de Britse particuliere hulporganisatie Anno’s Africa en de Keniaanse partnerclub One Fine Day. Die organiseren culturele cursussen voor jongeren uit de sloppenwijken van Nairobi. De jonge Zweedse fotograaf Fredrik Lerneryd, die woont in Nairobi, raakte gefascineerd door de passie van de kinderen en hun docent en volgde de lessen meer dan anderhalf jaar met zijn camera.

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Volledig scherm

Net als de kinderen die hij lesgeeft groeide Wamaya op in een krot. Op een dag zag hij ergens in zijn wijk een affiche hangen van een dansschool, hij ging eens kijken en zo is zijn carrière begonnen; die bracht hem zelfs op tournee in Europa. Maar zijn passie is nu lesgeven. ‘Ik kom van hier, ik weet hoe ik met deze kinderen moet omgaan’, zegt hij in een reportage van Kenya Citizen TV.

In een rijke buurt van Nairobi staat een echte balletschool, het Dance Centre Kenya. Het doel van de kinderen uit Kibera die leren dansen van Wamaya is daarop te worden toegelaten. Vorig jaar dansten vier van Wamaya’s ex-pupillen mee in de jaarlijkse opvoering van De Notenkraker, het ballet op muziek van Tsjaikovski, in het Nationale Theater. En dan: Amerika of Groot-Brittannië!

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Volledig scherm

Het kan: het grote voorbeeld van alle balletdansertjes in Nairobi heet Joel Kioko, opgeleid door de Amerikaanse vedette van de Keniaanse dansacademie. Kioko ging naar de prestigieuze English National Ballet School in Londen en traint nu in de VS. Hij komt af en toe gastlessen geven in zijn oude woonwijk Kibera.

De meesten zullen niet zo ver komen. Maar de leerlingen van Wamaya zijn toegewijd, al oefenen ze op blote voeten om de balletschoentjes (donaties uit Engeland) te sparen voor echte optredens. Het geeft hun het gevoel bijzonder te zijn in een tamelijk troosteloze omgeving waar volgens de hoofdonderwijzer op Kenya Citizen TV ‘een gevoel van troosteloosheid’ overheerst.

Veel anders valt er ook niet beleven in de slum. Een van de kleine ballerina’s geeft zelf de allerkleinsten in haar buurt balletles tussen de krotten.

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan