Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Balukali

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/balukali

Elke dag zijn ze met meer, de angstige, hongerige en haveloze Rohingya in Bangladesh. De leden van de moslimminderheid uit het boeddhistische Myanmar zijn op de vlucht voor het Myanmarese leger, dat in de westelijke deelstaat Rakhine sinds eind augustus bezig is met wat de Verenigde Naties een 'schoolvoorbeeld van etnische zuivering' hebben genoemd.

Naar boven

De nieuwkomers zijn er steeds slechter aan toe, blijkt uit de indrukwekkende zwart-witfoto's van Kevin Frayer, die in het noodkamp Balukali vastlegde hoe ze zich verdringen voor voedsel.

Naar boven
Het Myanmarese leger heeft in het noorden van Rakhine alle voedselmarkten gesloten. Hulporganisaties hebben geen toegang tot het gebied. Het gevolg is dat de vluchtelingen niets te eten hebben.Tot overmaat van ramp worden ze aangevallen door boeddhistische meutes, hun eigen buren.

Naar boven

Sinds eind augustus zijn al 582 duizend Rohingya naar Bangladesh gevlucht, waar ze zich hebben gevoegd bij de 500 duizend Rohingya die daar na eerdere geweldsgolven soms al decennia wonen. Ze zijn aanvankelijk gastvrij ontvangen. Een land dat 160 miljoen monden kan voeden, kan er best een miljoen bij hebben, zei premier Sheik Hasina.

Naar bovenToch lijkt de situatie op termijn onhoudbaar. De vluchtelingen drukken zwaar op de beperkte middelen. Ze belasten het milieu in het grensgebied. Bos wordt gekapt voor nieuwe kampen, en zeker zes Rohingya zijn door in paniek geraakte olifanten vertrapt.

Naar boven
Ook lokale etnische minderheden voelen zich bedreigd. Bangladesh wil alle vluchtelingen graag in de grensstreek houden, of afvoeren naar een eiland in zee.

Naar boven

Op termijn moeten ze terug, maar of dat lukt? Myanmar zegt dat Rohingya met geldige papieren mogen terugkeren, maar papieren hebben de meesten niet.

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan