Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

bangkok street food

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/bangkok-street-food

Soep, noedels, visbolletjes, gegrilde-kakkerlakkensaté, witte en oranje worst, Tom Yam en ander sea- en landfood: eind dit jaar moeten de stalletjes die deze lekkernijen verkopen van de straten van Bangkok verdwenen zijn. 

Foto's: AP, EPA, AFP

Naar boven


Thailand is de beste straatvoedselbestemming van de hele wereld. Al twee jaar op rij voert Bangkok de wereld-straatvoedsel-lijst van CNN aan.

Naar boven

Straatvoedsel is het hart en de ziel van Bangkok, de charme van de stad, niet alleen voor backpacktoeristen maar ook voor Bangkokkers zelf en niet alleen voor de armen die blij zijn dat zij een hap noedels kunnen krijgen voor een dubbeltje: iedereen eet aan de straat.

Naar boven


Behalve de generaals van de Thaise junta dan. Zij maken nu een einde aan deze Thaise manier van leven. De kramen zijn onhygiënisch en blokkeren het verkeer.

Naar boven
De verbijstering moet nog op gang komen, maar nu al hoor je dat dit straatvoedselverbod niet te handhaven zal zijn.

Naar bovenDe militairen hebben de eerste compromissen al moeten maken, nog voordat het verbod is ingegaan: er is een uitzondering gemaakt voor Yaowarat (de hoofdstraat in 'Chinatown') en voor backpackparadijs Khao San Road.

Naar bovenHet verkoopverbod komt uit de koker van juntaleider en zelfbenoemde premier Prayuth Chan-o-Cha. Hij regeert met strakke hand. Recent verbood hij het lezen van George Orwells '1984' in het openbaar, het demonstratief eten van een boterham, het omhoog houden van een blanco vel papier, de drievingerige 'Hunger Games groet', het Franse volkslied of het witte T-shirts met de tekst 'Peace please'. Ook legde hij de verkoop van alcohol aan banden en verbood hij het de Thai om achterop een pick-uptruck mee te rijden. 

Naar boven


Eind van het jaar zal blijken of het straatvoedselverbod zich zal voegen bij het vergeten alcoholverbod, of dat de overheid serieus een einde gaat maken aan het wereldwijd geroemde straatleven van Bangkok.

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan