Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Bevrijde rivier

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/bevrijde-rivier

De Maas verandert, om het hoofd te bieden aan de gevaren van hoog water. Volkskrant-fotograaf Marcel van den Bergh legde de winst voor het Nederlandse landschap vast.

Naar boven

Volledig scherm

Vroeger moest je over prikkeldraad klimmen en langs nieuwsgierige koeien in de uiterwaarden lopen om bij de rivier te komen. Maar het landschap langs de Maas tussen Dreumel en Batenburg, op de grens tussen Gelderland en Noord-Brabant, is in rap tempo aan het veranderen. De rivierdijken worden versterkt om aan de veiligheidsnormen te voldoen, ook krijgt de grillige regenrivier meer ruimte en wordt nieuwe natuur ontwikkeld.

Maïsvelden en graslanden worden afgegraven om plaats te maken voor nevengeulen. Daardoor kan het gebied bij hoogwater gemakkelijker overstromen en houdt Den Bosch stroomafwaarts droge voeten. En dan kan het dus ook gebeuren dat ook het fietspad langs de rivier is overstroomd, zoals anderhalve week geleden gebeurde.

De Maas mag weer meanderen. De koeien in de wei maken plaats voor halfwilde runderen in de natuur. Naast de nevengeulen worden verhogingen in het landschap opgeworpen om de beesten een veilig heenkomen te bieden bij hoogwater. De bakenbomen op de dijk, veelal populieren, worden zoveel mogelijk gespaard, ook als ze dood zijn. Ze vormden het baken voor schippers en zijn typerend voor de Maas.

Voor archeologen is al dat gegraaf langs de rivier ook een feest. Vorig jaar repten ze zelfs van de grootste en rijkste archeologische vindplaats van Nederland. Liefst dertien scheepswrakken werden gevonden, maar ook Romeinse sieraden en mammoetkiezen.

Tekst: Peter de Graaf


Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan