Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Thaise koning overleden

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/bhumibol

Hij was de langstzittende vorst ter wereld. Rama IX, voluit Phra Chaoyuhua Bhumibol Adulyadej, was koning van Thailand sinds 1946. Donderdag maakte zijn hofhouding bekend dat hij is overleden. 

Een portret in woord en beeld.

Foto's: AFP, ANP, EPA



Goto first page

Bhumibol is 18 jaar als hij de troon bestijgt. Hij volgt zijn twee jaar oudere broer op, nadat deze onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen. Een kogelschot heeft hem geveld. Wie de trekker overhaalde, is nooit helemaal duidelijk geworden.

Foto: ongedateerd beeld van Bhumibol in traditionele koningskledij, op weg naar een tempel.

Goto first page

Aanvankelijk toont Bhumibol weinig enthousiasme om te regeren. Hij stelt zijn oom aan als prins-regent en vervolgt zijn studie in Zwitserland.

Hij ontmoet Sirikit Kitiyakara, met wie hij trouwt in 1950. Dat is twee weken voor zijn kroning in het paleis in Bangkok. Vanaf dan woont koning Rama IX in Thailand.

Goto first page

Als jongeman bezocht Bhumibol vaak Parijs, waar hij ook zijn vrouw had ontmoet. In 1960 gaat hij op staatsbezoek naar Frankrijk, waar toenmalig president Charles de Gaulle hem ontvangt. Vanaf luchthaven Orly rijden de staatshoofden richting het Élysée voor een lunch.

Goto first page

Bij het koningschap horen staatsbezoeken. Ook Nederland doet Bhumibol aan, en omgekeerd. In zeventig jaar maakte Bhumibol drie generaties Oranjes mee. In 1963 ontvangt hij koningin Juliana.

Goto first page

Meerdere malen ontmoeten koningin Beatrix en Bhumibol elkaar. Zoals hier, in 2004.

Goto first page

Als kroonprins bezoekt de dan 20-jarige Willem-Alexander Thailand in 1987. Als koning heeft Willem-Alexander nog geen officiële visite gebracht aan het Thailand van Bhumibol.

Goto first page

Veel politieke macht heeft de Thaise koning niet. Zijn functie is vooral ceremonieel.

Foto: Bhumibol bezoekt te paard een Thaise bergstam in 1969.

Goto first page

Daardoor heeft de monarch tijd voor zijn hobby's. Zo is Bhumibol van jongs af aan een enthousiast fotograaf. Zijn eerste camera kreeg hij in 1934. Kijken door de lens doet hij met zijn linkeroog, want het zicht van zijn rechteroog verloor hij in 1948 bij een auto-ongeluk in Zwitserland.

Behalve fotografie is Bhumibol een jazzliefhebber: hij speelt onder meer saxofoon en trompet. De monarch heeft 49 composities op zijn naam staan.

Goto first page

In Thailand geniet de koning een heilige status. In elke taxi en tuk-tuk hangt een portretje van Bhumibol aan de achteruitkijkspiegel. In ieder kantoortje prijkt zijn gezicht aan de muur. Zelfs in de bioscoop, vooraf aan de film, klinkt het volkslied terwijl een foto van de koninklijke familie op het scherm wordt geprojecteerd.

Foto: Viering van zestig jaar Bhumibol op de troon, tien jaar geleden. Honderdduizenden Thai hebben zich voor het paleis verzameld, allen gehuld in het geel, de kleur van de monarchie.

Goto first page

Niemand staat op gelijke voet met de monarch. Ook de machtigste man van het land, premier en juntaleider Prayut Chan-o-cha, gaat op zijn knieën voor het aanzicht van de koning.

Goto first page

Demonstranten die tegen de regering de straat op gaan, pogen de koning niet in het harnas te jagen. Ze houden daarom portretten van Bhumibol in de lucht.

Met reden, want als demonstrant kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Beledigen van de koning is strafbaar, en die straffen zijn niet mild. Zo kreeg een man vorig jaar een ongekende celstraf van dertig jaar voor zes beledigingen aan het adres van Bhumibol.

Goto first page

Bhumibol was het langstzittende staatshoofd in leven, maar met zijn zeventig jaar op de troon heeft hij de geschiedenis nog niet ingehaald. In het verleden zaten achttien vorsten langer op de troon, veelal in staten in India en het Heilige Roomse Rijk.

Het record staat op naam van Sobhuza II, koning van Swaziland. Ruim 82 jaar regeerde hij over het Afrikaanse staatje. Dat zijn 30.204 dagen op de troon. Dit heeft Bhumibol niet kunnen evenaren. 

Goto first page

Donderdag 13 oktober overleed Bhumibol op 88-jarige leeftijd. 'Zijne koninklijk hoogheid is vredig ingeslapen in het Siriraj-hospitaal', liet de Thaise regering weten. De regering kondigde donderdag een rouwperiode van een jaar af. 

Meer weten?  Lees ons nieuwsbericht. 

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue