Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Bruidsjurk Te Koop

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/bruidsjurk-te-koop

Wie een bruidsjurk te koop aanbiedt, doet dat anoniem, zo blijkt uit foto's verzameld door beeldjagers.org. De verkoopteksten verraden drama's.

Tekst: Rob Gollin

Goto first page

Dit is dus de nasleep - nou ja, een mogelijke nasleep - van Say yes to the dress. Vergeten zijn de opgewonden gilletjes en ontroerde snikjes in de TLC-serie waarmee familie en vriendinnen van de bruid na eindeloos passen dan toch de gedroomde creatie begroeten. Het is niet alles kant en tule dat er blinkt.

Goto first page

Welke werkelijkheid schuilgaat achter deze foto's met aanbiedingen van tweedehandsjes, verzameld door beeldjager Petra van der Put, is gissen. Het kan zijn dat de jurk gewoon weg moet om ruimte te maken in de kast of dat elke cent aan inkomsten in het huishouden welkom is. Dat het huwelijk is gestrand en elke herinnering eraan moet worden uitgebannen, is al net zo voor de hand liggend.

Goto first page

Bijbehorende teksten op koopjessites bieden soms wat meer houvast. 'Slechts één keer gedragen', 'zo goed als nieuw' en 'slechts twee uur gebruikt' suggereren een redelijk rimpelloos en niet onlogisch vervolg op wat misschien wel de mooiste dag van je leven was. Maar wat te denken van 'kapotte rits' en 'onderrok gescheurd'? Wat is hier gebeurd?

Goto first page

Het verdriet zit vooral in de volgende regels. 'Een gebroken witte bruidsjurk, nooit gedragen.' 'Niet gedragen door omstandigheden'. 'Wegens annulatie.' Dit is de mooiste: 'Ongedragen, kaartje zit er nog aan, in originele doos.' Zo klinisch is een huwelijksdrama zelden verwoord. De aanbieding van een trouwjurk uit 1976 laat zich weer wat moeilijker doorgronden. Waarom nu nog?

Goto first page

Ervan uitgaand dat de japon de deur uit moet nadat de relatie is beëindigd, zegt de manier waarop de dragers onherkenbaar zijn gemaakt misschien iets over de fase waarin de scheiding verkeert. Zorgvuldige rondjes en vierkantjes duiden op een zekere berusting. Laten we er netjes een punt achter zetten. Dat hier en daar ook de bruidegom is geanonimiseerd doet enige compassie vermoeden. Wilde krassen voeden de veronderstelling dat de woede nog niet is geweken. Maar zeker is dit allemaal natuurlijk niet. Hier worden uiteindelijk slechts de tipjes van de sluiers opgelicht.

Goto first page

Deze beeldverzameling, gemaakt door Petra van der Put, maakt deel uit van de collectie van Beeldjagers. Een onlinemuseum dat gewijd is aan persoonlijke beeldverzamelingen. Op zaterdag 24 september vindt in het kader van fotomanifestatie BredaPhoto de tweede editie van het Beeldjagers-evenement plaats. Hiervoor roepen MOTI (Museum of the Image) en BredaPhoto fotografen, ontwerpers, kunstenaars en andere fanatieke beeldverzamelaars op hun collectie in te sturen. De mooiste en vreemdste series zullen worden gepresenteerd in het Chassé Theater in Breda.

Bent u of kent u een fanatieke beeldverzamelaar? Kijk op: beeldjagers.org

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue