Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Bruiloften in India

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/bruiloften-in-india

Fotograaf Mahesh Shantaram reisde kriskras door India om de huwelijkscultuur van zijn land in beeld te brengen. De bruiloft toont wat van het huwelijk wordt verwacht: iets tussen een sprookje en een romantische film.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Niets zo belangrijk in het leven van de Indiër als het huwelijk. Families sparen vaak jaren om een feest te kunnen geven dat recht doet aan het immense belang van de dag der dagen.

Naar boven

Naar boven

Van een gewone huwelijksfotograaf, zo'n vakman die een hapje mee-eet, zijn plaatjes schiet en weer vertrekt, ontwikkelde Mahesh Shantaram uit Bangalore zich tot documentairemaker die het hele land door reist. Hij leeft vanuit zijn koffer, en legt met zijn beelden van bruiloften het hedendaagse India vast.

Naar boven

Naar boven

Matrimania, heet zijn project. 'Matrimania is mijn persoonlijke visie op het 21ste eeuwse India, gezien door de lens van de huwelijkscultuur', schrijft hij. 
'Alles dat geweldig is aan ons land en alles dat er niet aan deugt, kan worden samengevat in één huwelijk.'

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

'Jonge mannen en vrouwen nemen op de Grote Dag de rol aan van prins en prinses in een Bollywood-fantasie', schrijft Shantaram. 'Op de achtergrond creëren grote aantallen werklieden een Disneyland-achtig decor, anderen entertainen het publiek, verzorgen duizenden gasten en zorgen dat alles op rolletjes verloopt. We zien het zelfvertrouwen van de rijken en de dienstbaarheid van de lagere klassen, dankbaar voor een dag loon.'

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Traditie en moderniteit vormen ook hier een bijzondere mix. Van de klassieke zowel als de hedendaagse cultuur zijn sporen terug te vinden in muziek, dans, kleding en attributen. Voor Indiase jongeren vormen anno 2017 de films uit Bollywood zeker zo'n belangrijke inspiratiebron als de Bhagavad Gita.

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan