Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Calais

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/calais

Frankrijk is begonnen met de ontruiming van de jungle van Calais. Dat is al vaker geprobeerd. Vergeefs. Wat ging er aan deze grote ontruiming vooraf?

Naar boven

Het Franse Rode Kruis opent in 1999 in Sangatte, een kustplaats bij Calais, een opvangkamp voor vluchtelingen uit Kosovo, waar op dat moment de oorlog op zijn hoogtepunt is. Het kamp moet een einde maken aan het zwerven van vluchtelingen door provincieplaatsjes aan de kust.

Naar bovenDe tweehonderd vluchtelingen werden al snel duizend illegalen. Via mondelinge reclame en maffiose netwerken kwamen ze, uit alle hoeken van de wereld. Zo werd het kamp het symbool van krakende Europese immigratiepolitiek.

Naar boven


Het omstreden asielzoekerscentrum in Sangatte barst inmiddels uit zijn voegen. In 2002 besluit de Franse regering het kamp te sluiten. Nicolas Sarkozy, de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, verwacht dat door het sluiten van Sangatte de stroom van vluchtelingen opdroogt.

Naar boven

Niets is minder waar gebleken. Voor veel migranten blijft Groot-Brittannië het beloofde land en is Calais een vanzelfsprekende lanceerbasis.

Sinds het asielzoekerscentrum in Sangatte is gesloten, zwerven honderden illegalen hongerig door Calais en omstreken.

Naar boven

De vluchtelingenstroom naar Calais zwelt in 2014 opnieuw aan door onrust en oorlogen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De Franse havenstad vormt een knooppunt in de Europese vluchtelingenstroom.

Naar boven
Naar boven

Vorige zomer verscheen het verhaal van 'Hassan' (pseudoniem) die zich in de jungle bij Calais voordeed als Iraanse illegaal om het leven van migranten en mensensmokkelaars van binnenuit op te tekenen. Voor 1.250 pond kon hij mee in een vrachtwagen. En toen werd het spannend.

Naar boven

In februari en maart van dit jaar werd het illegale vluchtelingenkamp deels ontruimd. Niet ver van het oude kamp realiseerde de Franse overheid vervolgens een nieuw containerkamp. Ondanks de ontmanteling verblijven nog steeds enkele duizenden migranten in het noordelijke deel van de jungle van Calais.

Naar boven
Naar boven
Naar boven


De ontruiming is in volle gang. De registratie en het vertrek van de eerste groepen verloopt rustig.

Naar boven

Calais is een puist op het gezicht van de Franse natie, schrijft correspondent Peter Giessen. Voor de een is de jungle een humanitaire schande, voor de ander vormen de aanhoudende bestormingen van vrachtwagens een bewijs dat de staat geen gezag meer heeft.

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan