Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

We waren allemaal Charlie

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/charlie-hebdo

Op 7 januari 2015 werd de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo opgeschrikt door een terroristische aanslag. Het bleek het begin van een angstige periode waarin terreur, angst en verbondenheid elkaar opvolgden. 

Productie: Stan Putman

Video

Goto first page
Close

7 januari, 11.30 Chérif en Saïd Kouachi bestormen de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. De terroristen schieten er een aantal medewerkers van Charlie Hebdo dood. Op straat doden ze ook een politieagent.

Goto first page

De gebroeders Kouachi doden twaalf mensen. Van cartoonisten tot een onderhoudsmedewerker. 

Frédéric Boisseau
, 42 jaar, onderhoudsmedewerker
Franck Brinsolaro, 49 jaar, politieman en lijfwacht van Charb
Cabu (Jean Cabut), 76 jaar, cartoonist
Elsa Cayat, 54 jaar, psychiater en columnist
Charb (Stéphane Charbonnier), 47 jaar, hoofdredacteur en cartoonist
Philippe Honoré, 73 jaar, cartoonist
Bernard Maris, 68 jaar, econoom, redacteur en columnist
Ahmed Merabet, 42 jaar, politieman
Moustapha Ourrad, 60 jaar, corrector
Michel Renaud, 69 jaar, gastcolumnist
Tignous (Bernard Verlhac), 57 jaar, cartoonist
Georges Wolinski, 80 jaar, cartoonist

Foto: AP

Goto first page

Tijdens de vlucht voor de politie crashen de broers hun auto. Ze vorderen een andere auto. Ze vertellen de automobilist: 'Als de media je iets vragen, zeg ze dan dat deze aanslag is gepleegd namens Al-Qaida in Jemen.'

Foto: AFP

Goto first page

7 januari, 12.49 uur De Franse president Hollande bezoekt de redactie van het weekblad na de aanslag. Hij roept de noodtoestand uit. 

Foto: EPA

Goto first page

Op het Place de la République in Parijs komen aan het eind van de dag mensen bijeen om steun te betuigen aan de slachtoffers. De leus Je suis Charlie is geboren. 

Foto: AFP

Goto first page

Terwijl in Parijs de betogers de straat opgaan, zijn de daders nog steeds voortvluchtig. 

Foto: Getty

Goto first page

Naarmate de avond vordert stroomt het Place de la République vol. 

Foto: AFP

Goto first page

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb reageert in Nieuwsuur op de gebeurtenissen in Parijs. Hij wordt geroemd en gehekeld om zijn oproep aan moslims om 'op te rotten' als ze het niet eens zijn met de cartoons van Charlie Hebdo.

Video

Goto first page

Goto first page
Goto first page

8 januari, 09.04 In het centrum van Parijs worden twee politieagenten beschoten, waarbij de 25-jarige Clarissa Jean-Phillipe om het leven komt. Later blijkt de schutter een bekende van de gebroeders Kouachi te zijn. 

Foto: Reuters 

Goto first page

Over de hele wereld hangen vlaggen halfstok. Dit is de Franse ambassade in Tokio. 

Foto: Reuters

Goto first page

8 januari, 11.29 De gebroeders Kouachi zijn nog niet gevonden. Op de ochtend van donderdag 8 januari worden ze herkend als ze een pompstation beroven. Een klopjacht wordt geopend ten noordoosten van Parijs.

Foto: AFP

Goto first page

In Amsterdam vindt een mars plaats om steun te betuigen aan Parijs. Onder meer premier Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, minister van Justitie Opstelten en de Amsterdamse burgemeester van der Laan lopen mee. 

Foto: ANP 

Goto first page

In totaal lopen 18.000 mensen mee met de manifestatie richting de Dam. Ook in de rest van het land wordt stilgestaan bij de terreurdaden en het vrije woord.

Foto: ANP 

Goto first page

8 januari, 22.00 uur De hele dag zoekt de politie naar de terroristen ten noordoosten van Parijs. Halverwege de avond wordt de zoektocht afgebroken. 

Goto first page

9 januari, 8.10 uur De terroristen vorderen een auto in het dorpje Montagny-Sainte-Félicité. Ze rijden ermee de snelweg op, maar worden gespot door de politie. Er vindt een schietpartij plaats, waarna ze naar een industrieterrein rijden in Dammartin-en-Goële. 

Goto first page

9 januari, 9.30 De broers Kouachi gijzelen twee werknemers van een drukkerij in het industriegebied. Het gebied wordt afgesloten. 

Goto first page

9 januari, 12.11 uur Terwijl de gijzeling gaande is in de drukkerij komt de redactie van Charlie Hebdo voor het eerst weer bij elkaar in het kantoor van de Franse krant Libération. 

Goto first page

9 januari, 1.34 uur In een joodse supermarkt in Porte de Vincennes in Parijs vindt een gijzeling plaats. De gijzelnemer Amedy Coulibaly dreigt zijn gijzelaars te doden als de drukkerij waar de broers Kouachi zich schuilhouden bestormd zou worden. 

Goto first page

9 januari, 17.00 uur De drukkerij wordt bestormd. Chérif en Saïd Kouachi komen om. Ze hadden één gijzelaar, hij komt er levend van af. 

Goto first page

9 januari, 17.00 uur Tegelijkertijd met de bestorming van de drukkerij wordt de joodse supermarkt in Parijs bestormd. Gijzelnemer Amedy Coulibaly komt om. Hij doodde vier bezoekers van de supermarkt.

Video

Goto first page

11 januari Wereldleiders poseren voor de wereldpers voordat een solidariteitsmars door de Parijse straten begint. 

Foto Reuters

Goto first page

In Parijs zijn naar schatting 2 miljoen mensen op de been om steun te betuigen aan de slachtoffers die zijn gevallen in die drie januaridagen dat de terreur de stad in zijn greep hield. 

Goto first page

12 januari De eerste Charlie Hebdo na de aanslag op de redactie wordt gepresenteerd. Er worden uiteindelijk 7 miljoen exemplaren van het nummer gedrukt. 

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue