Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Verdronken glorie

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/costa-concordia

Foto: Reuters
Tekst: Olaf Tempelman

Goto first page

Fotograaf Jonathan Danko Kielkowski kon in 2014 tot zijn verbazing ongehinderd naar het wrak van de Costa Concordia zwemmen. Dankzij Kielkowski weten we precies wat er geworden is van de eetzalen, de danszalen en de hutten van het schip.

Goto first page

De Concordia werd in de jaren 2012-2013 geborgen en eind juli 2014 voor sloop naar Genua versleept.

Goto first page

De Costa Concordia was een derde groter dan de Titanic en bood plaats aan anderhalf keer zoveel passagiers: 3.780. Bij de ramp met de Titanic kwamen meer dan 1.500 mensen om het leven, bij die met de Costa Concordia 32.

Goto first page

Op een zondagochtend in augustus 2014 zag Kielkowski het illustere scheepswrak in de verte liggen. In de media werd de Costa Concordia destijds omschreven als 'het best bewaakte wrak uit de geschiedenis'. In de praktijk bleek dat mee te vallen.

Goto first page

Goto first page

In het Italië van de zomerse zondagochtend was van toezicht zelfs geen sprake. Kielkowski besloot naar de Concordia toe te zwemmen, een klein opblaasbootje fungeerde als transport voor zijn camera's. Niemand aan wal riep hem na, aan boord ontbraken zowel versperringen als bewakers.

Goto first page

In de uren erna bezocht de fotograaf restaurants, eetzalen, casino's, zwembaden, theaters, bioscopen, danszalen, gangen, galerijen, trappenhuizen, fitnesszalen en hutten in diverse prijsklassen. Het resultaat waren beelden die je nooit ziet in folders van cruises.

Goto first page

Goto first page

Het typische van luxeschepen is dat hun namen alleen de geschiedenis ingaan als ze tragisch aan hun eind komen. Het adjectief 'roemloos' wordt vaak gebruikt in combinatie met het substantief 'ondergang', echter: nooit als het over de ondergang van een reusachtig schip gaat.

Was de Titanic in de nacht van 14 op 15 april 1912 niet op een ijsberg gelopen terwijl de orkesten aan boord doorspeelden, dan had het intikken van die naam op Google nu geen 87.500.000 resultaten opgeleverd.

Goto first page

2.550.000 zoekresultaten geeft Google voor deze gedoemde boot, meer dan die voor alle nog varende schepen van de Italiaanse cruisemaatschappij Costa Crociere bij elkaar.

Wordt de ondergang van de Costa Concordia straks verfilmd met Leonardo DiCaprio in de rol van de onverantwoordelijke kapitein Francesco Schettino en Kate Winslet als de Moldavische maîtresse voor wie de kapitein meer aandacht had dan voor de koers van zijn schip, dan zal de naamsbekendheid nog verder toenemen.

Goto first page

Voor Schettino's versie van het verhaal kunnen scenarioschrijvers putten uit zijn afgelopen weekeinde verschenen autobiografie: de kapitein, die vorig jaar tot zestien jaar cel werd veroordeeld, voelt zich honderd procent 'zondebok'.

Goto first page

De foto's zijn gemaakt door Jonathan Danko Kielkowski en zijn verzameld in het boek Concordia. White Press, 110 pagina's, € 49,- www.whitepress.com  

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue