Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

De laatste keer voor Oranje

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/cruijffs-laatste


Recent ontdekte foto’s tonen Johan Cruijff tijdens zijn laatste interland, op 26 oktober 1977. John Volkers stond die dag als jonge journalist bij de vedette in de kleedkamer.

Foto's: Ton den Haan
Tekst: John Volkers

Goto first page
Mijn eerste interland, als jonge journalist, was meteen de 48ste en laatste van Johan Cruijff, de voetballer die Nederland verhief tot een wereldmacht en mijn jeugd vervulde van voetballiefde.

Goto first page


Cruijff, Jan Jongbloed, Hugo Hovenkamp, de gebroeders Van de Kerkhof, Wim Jansen, Wim Suurbier, Rob Rensenbrink, Ruud Krol en Johan Neeskens (v.l.n.r.) tijdens het spelen van de volksliederen.

Goto first page

Het was woensdag 26 oktober 1977, het Olympisch Stadion was volgelopen met toen nog 65 duizend mensen en het laffe België werd in het WK-kwalificatieduel eenvoudig met 1-0 terzijde geschoven. De eindronde in Argentinië was bereikt.

Goto first page
Cruijff snelt langs Michel Renquin. Willem van Hanegem en René Vandereycken kijken toe.

Goto first pageCruijff is het niet eens met de Engelse scheidsrechter Patrick Partridge. Links Ruud Geels die inviel voor doelpuntenmaker René van de Kerkhof. De interland eindigde met een 1-0-zege voor Oranje.

Goto first page

Bondscoach Jan Zwartkruis omhelst Cruijff na de wedstrijd. Rechts Willy van de Kerkhof, links Ruud Krol, uiterst links keeper Jongbloed. Linksboven ballenjongen en latere international Frank Rijkaard.

Goto first pageLaten we zeggen dat ik erbij stond daar in die kleedkamers, waarvan de deuren destijds nog wagenwijd open stonden. Oudere collega’s zullen het woord gevoerd hebben. Maar misschien had ik ook wel, heel brutaal voor een jongen die net een maand in de journalistiek werkzaam was, een vraag gesteld.

Goto first page


Na het doorbellen van het stuk, ‘kleedkamerverhaal’ heette zo’n verzameling van quotes, ging het in het gevolg van de collega’s naar het Hilton.

Goto first page


Cruijff kreeg het eerste van twintig gouden horloges, voor de inzet van de internationals bij de WK-kwalificatie. Daarna mocht hij voor de zoveelste keer gaan zeggen dat hij niet mee zou gaan naar Argentinië.

Goto first pageHij ging niet. De bijna-ontvoering van zijn gezin, een maand voor de interland in Amsterdam, had hem voor jaren angst aangejaagd. Hij wilde zijn familie niet alleen laten, zelfs niet met een bewakingsteam van acht bodyguards en agenten. Nederland ging zonder zijn grote vormgever naar de WK-eindronde.

Goto first page


Om half 6 die ochtend deden we in Hoorn onze nachtdienst. Om half 9 kwam ik thuis. Nog niet beseffend dat ik een historische avond had meegemaakt, het laatste optreden van Johan Cruijff in het oranje shirt.

Goto first page

De foto’s van de laatste interland van Johan Cruijff zijn afkomstig uit het beeldarchief van de Rotterdamse fotograaf Ton den Haan. Ze zijn ontdekt door Kick Uitgevers, uitgevers van de boekenreeks Oranje Toen en Nu. Deze week verschijnt deel 11 in de serie. De foto’s zijn te zien bij een expositie in de Literaire Salon van boekhandel Jimmink, Rooseveltlaan 62 te Amsterdam.

Lees het hele verhaal van John Volkers op onze site. 

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue