Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Cuba na het tijdperk-Castro

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/cuba-na-castro

Driekwart van de Cubaans bevolking heeft zijn leven lang onder een leider geleefd die luisterde naar de naam Castro. Sinds Fidel Castro in 1959 gewapenderhand de macht overnam op het Caribische eiland, waren de Castro's er onafgebroken de baas.

Naar boven

Steunend op zijn bondgenoot de Sovjet-Unie (later Rusland), en politiek geïnspireerd door het communisme, bleef Fidel, 'El Comandante', decennia na decennia, de onbetwiste leider van Cuba. Tot hij in 2008, bejaard en verzwakt, het stokje overdroeg aan zijn jongere broer Raúl. November 2016 overleed Fidel, op 90-jarige leeftijd.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Raúl, nu zelf bejaard (86), hield het presidentschap tien jaar vol. Met de benoeming van zijn opvolger komt er op Cuba na bijna zes decennia een eind aan het tijdperk van de Castro's.

Naar boven

Naar boven
Latijns-Amerikaanse 'brothers in arms', september 2011: Raúl Castro (rechts) op het vliegveld van de Cubaanse hoofdstad Havana, met naast zich de Venezolaanse leider Hugo Chavez (midden) en de Boliviaanse president Evo Morales.

Naar boven

Naar boven
In december 2014 kondigen de presidenten Raúl Castro en Barack Obama een geleidelijke normalisering van de sinds 1959 verstoorde relaties tussen de VS en Cuba aan. De diplomatieke contacten worden hersteld, de ambassades heropend, beperkingen op reizen en transacties opgeheven en export- en handelsbeperkingen versoepeld.

Naar boven

Raúl Castro (met hoed) verwelkomt paus Franciscus op de luchthaven van Havana. De historische handdruk tussen Castro en Obama werd mede mogelijk gemaakt door bemiddeling van de paus.

Naar boven
Havana, een jaar na de machtsovername: Raúl Castro in gesprek met Ernesto 'Che' Guevara. De charismatische Argentijnse revolutionair was een van de steunpilaren bij de omverwerping van het door de VS gesteunde Cubaanse regime van dictator Fulgencio Batista.

Naar bovenDe broers Raúl en Fidel in 1978 bij de viering van de elfde editie van het World Festival of Youth and Students in Havana.

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan