Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De beste natuurfoto's van het jaar

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/de-beste-natuurfoto-s-van-het-jaar

Van een flamingokuiken tot twee brutale beren: het Natural History Museum in Londen heeft de 24 mooiste foto's van natuurfotografen uitgekozen en het publiek mag de winnaar kiezen. Bekijk hier onze selectie - meestemmen kan nog tot 5 februari.

Naar boven

Om deze nieuwsgierigaard te fotograferen moest fotograaf Luciano Candisani hoog in de bomen van het Atlantische regenwoud in Brazilië klimmen. Daar vinden luiaards de blaadjes het lekkerst.

Naar boven

Naar boven

Na twee uur wandelen in het Vulkanenpark in Rwanda kwam fotograaf Alan Chang deze ontspannen gorilla's tegen. Terwijl de moeder ligt te slapen overdenkt het kleintje zijn zonden (met zijn handen achter het hoofd - net als wij).

Naar boven

Naar boven

Hoe droger het in Zambia wordt, hoe gezelliger de waterpoelen voor dieren. Deze dwergpapegaaien nemen om de beurt een slok en een bad.

Fotograaf: Luke Massey

Naar boven

Naar boven

Fotograaf Debra Garside wachtte zes dagen lang tot deze ijsberenmoeder en haar jongen uit hun hol in Wapusk National Park in Canada kropen. Makkelijk was het wachten niet: de temperatuur schommelde tussen de 35 tot 55 graden onder nul.

Naar boven

Naar boven

Uri Goldman schoot de perfecte zwart-witfoto toen hij in Kenia zes giraffen tegen het lijf liep. Zodra de eerste drie de schaduw instapten, pakte hij zijn kans.

Naar boven

Naar boven

Deze vertederende foto van een klein Orang-oetanghandje in een grote Orang-oetanghand is het werk van fotograaf Jami Tarris en werd geschoten op Borneo.

Naar boven

Naar boven

Deze bultrugwalvis en haar kalfje zwommen in het water bij Tonga, een onafhankelijke eilandengroep in Polynesië. Daar zit het water lekker vol met plankton.

Foto: Ray Chin

Naar boven

Naar boven


Fotograaf (en Nederlander) Martin van Lokven spotte meermaals dit luipaardvrouwtje toen hij in het Serengeti National Park in Tanzania verbleef. Zij zag hem duidelijk ook.

Naar boven

Naar boven

Deze rode lepelaar in Tampa Bay, Florida werd door fotograaf Steven Blandin vastgelegd toen zijn vleugels een perfecte U-vorm waren. Precies op het juiste moment dus.

Naar boven

Naar boven

Toen fotograaf Adriana Basques in de wateren bij Costa Rica een school horsmakrelen spotte wachtte ze rustig haar kans af: zou de geschulpte hamerhaai zich laten zien? Dat deed hij, en het resultaat bleek het wachten waard.

Naar boven

Naar boven In dit Russische meer komen ieder jaar miljoenen zalmen samen, wat op zijn beurt weer bruine beren aantrekt. Fotograaf Marco Urso schoot deze foto toen twee nieuwsgierige beren op hun achterpoten gingen staan om hem te bekijken.

Naar boven

Naar boven

Technisch gezien in dit misschien geen natuurfoto, maar leuk is hij wel. Deze eland heet Hook en ligt hier op straat in Anchorage, Alaska.

Fotograaf: Ryan Miller

Naar boven

Naar boven

Dit pluizige flamingokuiken is pas vijf dagen oud en leeft in een reservaat in Mexico. Flamingokolonies zijn erg mensenschuw, dus fotograaf Claudio Contreras Koob kon alleen zo dichtbij komen door onder een camouflerende doek naar de vogels te kruipen.

Naar boven

Naar boven

Een kleurige libelle en een doodnormale vlieg delen een grasspriet in Duitsland. Wel zo gezellig.

                      Fotograaf: Eva Haußner

Naar boven

Naar boven

Maanvissen (of zonnevissen, in het Engels) komen elke lente met één doel naar de Medes-eilanden bij Spanje: een flinke pampersessie. Fotograaf Jordi Chias Pujol schoot het moment waarop kleine lipvissen zich over de gepokte en gemazelde huid van de maanvis ontfermden.

Naar boven

Naar boven

Fotograaf David Lloyd fotografeerde deze giraffes tegen een witte bewolkte lucht - en deed nog een stapje dichterbij om dit intieme moment van verzorging vast te leggen.

Naar boven

Naar boven
Doordat het windstil was kon fotograaf Charl Senekal deze kudde zebra's in Zuid-Afrika dubbel zo mooi vastleggen: een keer in het echt en een keer in de weerspiegeling van de waterpoel.

Naar boven

Naar boven

Fotograaf Connor Stefanison
wist deze sneeuwuil in Canada
vast te leggen toen die
zijn verenpak droogschudde
na een hevige regenbui.


Naar boven

Naar boven

Nog een Nederlandse fotograaf: Mike Harterink fotografeerde deze vliegende poon bij Sint Eustatius, een Nederlands eiland in het Caribisch gebied. De vis houdt zijn vleugelachtige vinnen meestal tegen het lichaam, maar spreidt ze als hij vijanden wil afschrikken.

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan