Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

De gezichten van mensenhandel in Nederland

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/de-gezichten-van-mensenhandel-in-nederland

Mensenhandel komt ook in Nederland voor. De portretten van dertig slachtoffers vragen aandacht voor deze verborgen wereld.

Foto's: Ernst Coppejans
Tekst: Mirjam Bekker-Stoop

Goto first page

Het zijn geen vrolijke verhalen, maar ze moeten worden verteld, vindt CoMensha, het landelijk coördinatiecentrum tegen mensenhandel in Nederland. Mensenhandel lijkt zich uitsluitend af te spelen aan verre kusten, maar uitbuiting onder dwang komt ook in Nederland voor. Daarbij worden mensen gedwongen vervoerd naar andere woonplaatsen of landen, in het prostitutie aan het werk gezet of in andere economische sectoren tegen een extreem laag loon of zelfs zonder betaling.

Goto first pageOm aandacht te vragen voor deze verborgen wereld zijn, ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het coördinatiecentrum, dertig anonieme portretten van slachtoffers van mensenhandel gemaakt. Anoniem omdat de slachtoffers nog niet allemaal veilig zijn, of zich doodschamen voor wat ze onder dwang gedaan hebben.

Goto first page

‘Ik ben geboren en opgegroeid in een vrij normaal Nederlands gezin. Op mijn 18de leerde ik een jongen kennen tijdens het uitgaan. Op een gegeven moment moest ik allerlei dingen voor hem doen, voor zijn vrienden en daarna ook met allerlei vreemde mannen. Zo werd ik overal voor gebruikt. Dat heeft bijna drie jaar geduurd. Ik werd bedreigd en ik schaamde me voor de dingen die ik moest doen.
Door traumaverwerking sta ik nu steviger in mijn schoenen. Ik ga nu mijn studie afronden, heb net mijn rijbewijs gehaald en heb dus weer toekomstperspectief.'

Goto first page

'Uit angst en op zoek naar veiligheid ben ik uit mijn geboorteland gevlucht naar Nederland. In mijn land wordt een vrouw geacht te trouwen en niet van andere vrouwen te houden. De mannen die mij moesten helpen om naar een veilige plek te komen, hebben mij gevangen genomen. Ze hebben mij misbruikt tot op het bot.
Toen ze mij en de anderen met de auto naar een andere plek wilden brengen, nam ik mijn kans om te vluchten. Ik heb gerend voor mijn leven. En hoe bang ik ook was, toch ben ik naar de politie gegaan. En daarom ben ik nu hier.'

Goto first page

‘Als jonge homoseksueel ben ik door een vriendin vanuit Oost-Europa meegenomen naar Nederland, omdat het hier beter zou zijn voor mij. Ik dacht dat ik hier als danser in discotheken zou kunnen gaan werken. Maar ik werd naar mannen gebracht die hele andere plannen met mij hadden. Zij dwongen me tot prostitutie. Ik moest mannen ontvangen of werd naar mannen toegebracht. Zo ben ik eerst een jarenlang misbruikt en uitgebuit.
Veel mannen kwamen langs, maar niemand die zich afvroeg of ik dit wel wilde. En weglopen, dat doe je niet. Gelukkig heeft de politie me uiteindelijk hieruit kunnen halen en ben ik nu veilig.'

Goto first page

‘In het land waar ik vandaan kom werd mijn leven bedreigd. Ik ben gevlucht naar Nederland. Een status kreeg ik niet, maar terug naar waar ik vandaan kwam was niet mogelijk. Ik wilde aan het werk en kwam in handen van een uitzendbureau. Een Oost-Europese man zond mij uit naar een groot diepvriesbedrijf. Daar werkte ik lange dagen in min-30 graden. Hij inde mijn salaris en ik kreeg 4 euro per uur.
Op een dag raakte ik in gesprek met een vrouw die slachtoffer was geweest van uitbuiting en zij vertelde me dat ik ook slachtoffer was. Ik had geen idee. Ik was illegaal. Ze adviseerde me naar de politie te gaan, maar ik was bang. Nu weet ik dat je als illegaal ook rechten hebt. In elk geval het recht om niet uitgebuit te worden.’

Goto first pageDe tentoonstelling ‘Open je ogen’ bestaat uit zestien buitendisplays met daarop de dertig portretten met teksten. De reizende tentoonstelling is op 22 september op het Plein in Den Haag geopend en reist daarna naar Arnhem, Rotterdam, Amsterdam en andere steden.
mensenhandel.nl/pagina/30jaar

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue