Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

De gids van 20 februari

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/de-gids-van-20-februari

Rapper Lil' Kleine - ja die van Drank & Drugs - leidt ons door een heel eigen universum waar Frank Sinatra een soort René Froger is, en Justin Bieber op dezelfde hoogte als The Beatles staat. En Amsterdam de mooiste stad ter wereld is, uiteraard. Zeven dingen die Lil' Kleine inspireren.

Tekst: Julien Althuisius
Foto's: Els Zweerink

Goto first page

'Frank Sinatra is gewoon echt een ouwe penoos. Hij is een soort René Froger van Amerika. Er komt nooit meer iemand zoals hij. Hij had alles; het uiterlijk, zijn doen, zijn levensstijl en natuurlijk die stem.

'Ik heb geen contact met mijn moeder, maar wel met haar ouders. Dat zijn echte Amsterdammers; door hun ben ik opgevoed met André Hazes en Johnny Jordaan. Sinatra ligt daar niet heel ver vandaan, dat is ook wel volks.

'Ik kom echt tot rust van Fly Me To The Moon.'

Goto first page
Close

Goto first page

'Toen ik opgroeide, leefde Hazes nog. Ik kan me herinneren dat ik zijn videoclips op TMF zag. Het was iets wat we altijd luisterden. Op familieuitjes en met Kerst zongen we altijd samen Geef Mij Maar Amsterdam.

'Hazes was uniek, hij was die man in de kroeg die een lied kon zingen alsof hij een verhaal vertelde. Hij had niet door wat hem zo goed maakte. Elvis wist dat ook niet, Jimi Hendrix ook niet. Het klopte gewoon allemaal.'

Goto first page
Close

'Ik geloof niet dat er vroeger betere muziek gemaakt werd. Wat Justin Bieber nu heeft bereikt, hebben alleen The Beatles ooit bereikt. Muziek verandert; vroeger hield een groot publiek van The Beatles, en nu houden mensen van Justin Bieber. Als Hazes de kroegzanger was, Sinatra de godfather, dan is hij de popster.

'Mijn grootste angst is op een gegeven moment niet meer succesvol te zijn. Als mensen mij vragen wie of wat mijn grote voorbeeld is, zeg ik: succes is mijn voorbeeld.'

Goto first page
Close

Conor McGregor is een Ierse MMA-(mixed martial arts)vechter die in december vorig jaar wereldkampioen vedergewicht UFC werd.

'Hij versloeg de tegenstander in 13 seconden. Knock-out. Later zei hij dat het voor de mensen die naar die wedstrijd keken misschien maar 13 seconden duurde, maar ze niet wisten hoe hard hij voor die 13 seconden had gewerkt.

'Het is echt een beest. Hij zegt dat techniek kracht verslaat. Misschien is dat bij mij juist andersom; dat kracht techniek verslaat. Ik weet dat ik niet de beste rapper op aarde ben.'

Goto first page

'Ik zag laatst een documentaire over de fotograaf Sebastião Salgado. Eerst fotografeerde hij alles in zwart-wit; oorlogsgebieden, rampen, hongersnood, olierampen. Hij leefde altijd twee maanden op zo'n plek. Dan denk je: ben je gek ofzo?

'Maar hij deed dat om te laten zien hoe heftig het was. En hij fotografeerde zwart-wit omdat het beeld dan nog rauwer is. Uiteindelijk werd hij een van de beste fotografen ter wereld.'

Goto first page
Close

'Ik denk dat zelfs als je iemand die alles al heeft gezien, vraagt wat de mooiste stad is die hij kent, hij ook wel Amsterdam zou zeggen. Amsterdam is een klein paradijsje. De grachten, alles mag, je kan bij wijze spreken een agent uitschelden die je een boete geeft, dat is Amsterdam.

'Ik snap wel dat Ronnie Flex het fijn vindt om in Rotterdam te zijn; dat is zijn stad, daar is-ie geboren. Maar ik snap niet dat je een andere stad in Nederland mooier kan vinden dan Amsterdam. Dat kan niet.'

Goto first page

'Je moet jezelf een beetje verwennen toch? Het is iets wat ik heel graag wilde. Precies deze ook. De Day-Date Oyster Perpetual uit 1986, met diamanten. Mooi toch?

'Hij staat voor mij voor 2015. Als je een nummer-1-hit hebt, moet je zoiets doen. Hij is onderdeel van me geworden, net als een paspoort vol met stempels dat samen met jou de hele wereld ziet. Als mijn zoon later 18 wordt, krijgt-ie 'm van me.'

Goto first page

Het hele interview plus een uitgebreidere toelichting van Lil' Kleine op zijn keuzes vindt u hier.

Genoten van dit scrollverhaal? Deel het via de Twitter- of Facebookknop rechts bovenin.

Meer tips van inspirerende gidsen vindt u hier.

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue