Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

De Maastrichtse mergelgroeve

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/de-maastrichtse-mergelgroeve

Lokale boeren leidden ruim 100 jaar geleden al toeristen rond door de mergelgangen van Maastricht. Onlangs werd het ondergrondse museum opnieuw geopend, nadat het decennialang achter een muur verscholen zat. 

Tekst: Peter de Graaf
Foto's: Marcel van den Bergh


Goto first page


‘De boeren wisten echter dat de toeristen niet alleen voor het ondergrondse gangenstelsel zouden komen – dat werd te saai bevonden. Daarom lieten ze ook wandschilderingen aanbrengen in de grotten, als een soort publiekstrekker’, vertelt Paul Haemers, gids van Maastricht Underground. 

Goto first page

‘Ene boer Willems was exploitant van de grotten hier en hij was zeer doortastend in het aantrekken van toeristen’, vervolgt Haemers. ‘Hij opende rond 1900 zelfs een ondergronds museum met muurschilderingen.’

Goto first page

Dit is het bekendste ondergrondse werk van Maastrichtse kunstenaar Jules Sondeijker: een replica van de Nachtwacht, die volop bekrast is. Wellicht heeft één van de vandalen later spijt gekregen, getuige een tekst rechtsonder: ‘Ik schaam mij dood bij aanblik van de Nachtwacht 38 jaar later. God mogen mij straffen voor mijn daad.’

Goto first page
Bijzonder is ook dat de toeristen destijds op de terugweg langs reclames werden geleid. In kleurrijke tekeningen worden Van Houten-cacao (‘le meilleur chocolat’) en Alpha-margarine (‘vervangt natuurboter en is 40 procent goedkoper’) aangeprezen. ‘Boer Willems was zijn tijd ver vooruit en haalde ook reclame-inkomsten binnen’, aldus gids Haemers.

Goto first page


Een uitgehouwen beeld van een mosasaurus, het mariene reptiel waarvan enkele exemplaren bij graafwerkzaamheden in de aangrenzende ENCI-groeve zijn gevonden.

Goto first page

Dertig jaar lang was de gang van het museum uit veiligheidsoverwegingen afgesloten met een muur – dit deel van het gangenstelsel ligt vlak tegen de ENCI-groeve aan, waar via dagbouw al bijna 90 jaar mergel wordt gewonnen voor de cementindustrie. Maar omdat de kalkwinning in de groeve haar einde (medio 2018) nadert, is onlangs een gat in de muur gemaakt om te kijken hoe het museum erbij ligt.

Goto first page

Binnenkort wordt dit deel van het gangenstelsel gekeurd op veiligheid voor intensiever gebruik. Bij goedkeuring wil Maastricht Underground ook het oude museum meenemen in zijn programma met rondleidingen. De organisatie wil samen met Natuurmonumenten het pronkstuk van het museum, de Nachtwacht, zelfs laten restaureren.

Goto first page
Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue