Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

De metal Queens van Botswana

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/de-metal-queens-van-botswana

Bij metal hoort leer, ook in Botswana, zélfs als vrouw, zag fotograaf Paul Shiakallis.

Tekst: Wim Bossema
Foto's: Paul Shiakallis

Goto first page

Ze zien er zelfbewust uit, de Queens van Botswana’s kleine metal-scene in hun stoere leren outfits, maar zo kleden ze zich niet elke dag aan. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Paul Shiakallis portretteerde hen met opzet in hun dagelijks omgeving, in een keukentje, een woonkamer, een kale slaapkamer of buiten waar de halfwoestijn begint. Normaal hebben ze dan hetzelfde aan als de andere vrouwen in het dorp of de stadswijk, onopvallend, want vrouwen in Botswana leiden een ondergeschikt leven aan de mannen.

Goto first page

Daarom was Shiakallis zo verrast toen hij bij concerten van metalbands in Botswana naast de machomannen ook vrouwen in metaluitdossing tegenkwam. Ze leiden een dubbelleven, dat wil de fotograaf laten zien in zijn serie Leather Skins, Unchained Hearts.

De Marok heet deze subcultuur, de Rockers. Die gaat terug tot begin jaren negentig, met de eerste heavymetalband: Metal Orizon, die nog steeds rondtoert. Metal, en vooral het toen nieuwe subgenre death metal, kwam overgewaaid uit Zuid-Afrika. Ook in landen als Angola, Mozambique, Kenia, Oeganda en Madagascar groeiden subculturen van metalheads rond een paar plaatselijke bands. Maar Botswana heeft de meeste. Naast Metal Orizon zijn populaire metalbands: Wrust, Skinflint, Crackdust, Overthreat en Amok.

Goto first page

Op YouTube zijn video’s en live-opnamen te zien van Wrust, Skinflint en Metal Orizon (dat traditionele Botswaanse zang en dans afwisselt met ruige riffs). Op Spotify staan nummers en albums van Skinflint en Crackdust. Filmmaakster Raffaela Mosca kwam in 2013 met de documentaire March of The Gods: Botswana Metalheads. Wilde concerten met snelle, harde muziek door jonge mannen in leren pakken, met kettingen, spikes, cowboylaarzen en andere attributen bekend van hun grote voorbeelden als AC/DC, Metallica, Black Sabbath en Iron Maiden.

Goto first page

De fans gaan naar heavymetalconcerten om, zoals overal in de wereld, helemaal los te komen van de dagelijkse sores. De kleding is essentieel, zeggen ze, al is er moeilijk aan te komen en kost het ook een lieve duit.

De Zuid-Afrikaanse journaliste en schrijfster Mlilo Mpondo sprak voor de site van The Guardian Africa Network met enkele van de vrouwelijke metalheads die Shiakallis fotografeerde.

Goto first page

Ze stuiten vaak op weerzin: waarom zulke extravagante uitdossingen in de hitte van Botswana? ‘Zoals overal in de wereld denken mensen in Botswana dat ik een satanist ben, omdat ik donkere kleren draag’, zei Mille Hans. ‘Dan probeer ik maar uit te leggen dat ik tot God bid, dat ik een christen ben.’

De kunst is je vrijheid te zoeken zonder de familie en buren al te veel te choqueren en van je te vervreemden, zei Katie Dekesu, de vrouw voor het rode doek. ‘Als je een rocker bent, vereist dat heel wat discipline. Wij rockers zijn één omdat we van onze muziek houden en broers en zussen in de metal zijn. Maar we zijn ook rolmodellen, daarom steunen we elkaar, onze bands en de kwetsbaren in onze samenleving.’

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue