Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De vrijheid van de skatewereld

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/de-vrijheid-van-de-skatewereld

Als kind droomde Thomas Sweertvaegher van skaten in halfpipes. Hij bleek daarvoor het talent te missen, maar vond in de fotocamera een excuus om bij skaters in te buurt te blijven. Zijn werk, gebundeld in het boek 'Hallertau', is een ode aan de vrijheid van de skatewereld.

Naar bovenOp 25 december 2003 fotografeerde de 16-jarige Thomas zijn 9-jarige buurjongen Axel, leunend op zijn kleine skateboard in de Hallertaulaan, de straat in Poperinge (West-Vlaanderen) waar ze beiden opgroeiden.

Naar bovenVeertien jaar later herhaalden ze deze opstelling: de omgeving nagenoeg hetzelfde, de gefotografeerde persoon veranderd.

Naar boven
Thomas Sweertvaegher (29) en Axel Cruysberghs (23) doen nog steeds wat ze 14 jaar geleden deden, maar dan beter.

Naar boven


Cruysberghs is skateboarder, staat 68ste op de wereldranglijst, woont in de VS en reist de wereld rond voor toernooien. Sweertvaegher is fotograaf en publiceert onder meer in de Belgische krant De Morgen.

Naar bovenIn ruim 130 voornamelijk zwart-witte foto’s toont Sweertvaeghers boek 'Hallertau' alle dimensies van de skatecultuur.

Naar boven

We zien silhouetten van zwevende skaters, bloedende armen, blauwe ogen en beblaarde handen.

Naar bovenWe zien bierdrinkende skaters rond brandende kruizen.

Naar boven

Maar de rode draad van het boek blijft Cruysberghs, met wie Sweertvaegher nog steeds goed bevriend is. Binnen de skatewereld heerst een gesloten cultuur, en de enige mogelijkheid om vrijuit beelden te kunnen maken was door in de nabijheid van Cruysberghs te blijven verkeren.

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan