Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

De rode weg van de modder

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/de-weg-van-de-rode-modder

Een ijzerrood spoor doorsplijt de Braziliaanse deelstaat Espírito Santo sinds op 6 november twee dammen doorbraken bij een ijzerertsmijn in het dorpje Bento Rodrigues. Het dorpje werd bijna weggevaagd, elf mensen kwamen om en nog eens twaalf mensen worden vermist. De schade voor het milieu is ongekend.
Inmiddels heeft het water de Atlantische Oceaan bereikt. Volg de desastreuze, maar spectaculaire route door de Braziliaanse natuur.

Foto's: Reuters, AFP, AP, Getty

Goto first page

Goto first page

Toen op 6 november de dammen doorbraken, vluchtte het grootste deel van de inwoners van Bento Rodrigues naar hoger gelegen gedeeltes. Zij waren op tijd op de hoogte van de twintig meter hoge modderstroom die op het dorp afstevende.

Goto first page

Op de school in Bento Rodrigues was het nieuws van de doorbraak echter nog niet doorgedrongen, totdat de man van schoolhoofd Eliene Almeida langskwam.

'Hij kwam schreeuwend binnen, hij riep dat we moesten rennen,' vertelt Almeida aan persbureau Reuters. 'Binnen drie minuten was iedereen buiten.'

Goto first page

Goto first page

De hele school werd verwoest, alleen de muren staan nog overeind. Almeida en haar man wisten op tijd haar 58 leerlingen te redden. 

Goto first page

Goto first page

Goto first page

Goto first page

Goto first page

Ook het naburige Barra Longa kreeg te maken met de stroom. Een inwoner vertelt aan Reuters: 'Ze hebben ons niet verteld dat de modder met zo'n enorme kracht zou komen. We hebben alles verloren, het gebeurde zo snel.' 

Goto first page

Een inwoner van Barra Longa probeert zijn huis schoon te maken. Niet iedereen is zo positief als deze man. 'Ik ga niet eens proberen mijn huis schoon te maken,' vertelt Bernardo Trinidado. 'Ik wil dat het mijnbedrijf en de overheid me helpen.'

Goto first page

De damdoorbraak is een enorme milieuramp. De kosten voor het schoonmaken van de getroffen dorpen en de rivierbeddingen kunnen hoog oplopen. Een Braziliaanse jurist schat de schade op 2,6 tot 3,7 miljard dollar.

Goto first page

De belangrijkste rivier van de regio, de Rio Doce, is compleet vervuild met de rode modder. Het was de belangrijkste drinkwaterbron voor de inwoners van de twee staten in het stroomgebied van de rivier. 

Goto first page

Milieu-activisten gieten vervuild water over het logo van het hoofdkantoor van mijnbouworganisatie Vale of Brazil in Rio de Janeiro. Vale is mede-eigenaar van het mijnbedrijf Samarco, waarvan de dam doorbrak. 

Goto first page

Vrijwilligers proberen vissen te redden in de vervuilde Rio Doce. De mijnbouworganisatie heeft bakken met zoet water beschikbaar gesteld om de beesten in te laten leven. 

Goto first page

Goto first page

Op maandag 23 november bereikte de rode modderstroom de Atlantische Oceaan.

Goto first page

De VN heeft donderdag 26 november laten weten dat het water 'hoge waarden aan giftige metalen en andere giftige chemicaliën bevat.' 

Goto first page

Goto first page

Goto first page

Vrijwilligers begraven overleden vissen die op het strand aanspoelen. Door de metalen en chemicaliën in het water zijn de vissen gestikt. 

Goto first page
Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue