Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De wolvenman

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/de-wolvenman

De vermogende Britse zakenman Paul Lister wil de natuur in de Schotse Hooglanden redden door het terugbrengen van roofdieren als de wolf. De Schotse Hooglanden staan bekend om hun woeste, onaangetaste schoonheid, maar die reputatie is volgens Lister onverdiend. 

Tekst en video: Noël van Bemmel
Foto's: Marlena Waldthausen

Naar boven


'Kijk eens goed om je heen', zegt Paul Lister vanachter het stuur van zijn Land Rover. Paarse heide, goudgeel gras, ruige bergwanden en een glinsterende zalmrivier. Je zou zeggen: niks meer aan doen.

Naar boven

Maar Lister ziet dat anders. 'Hier stond ooit het grote Caledonische woud. Volgens de Romeinen een ondoordringbaar bos. Duizenden edelherten vraten de valleien kaal en stierven 's winters in groten getale.'

Naar boven


Door gebrek aan roofdieren, kunnen de herten zich ongebreideld voortplanten. Met het uitzetten van roofdieren als wolven, beren, lynxen, wilde katten, zwijnen en elanden zou hun aantal wel op peil kunnen worden gehouden.'

Naar boven

Naar boven

De vader van de 58-jarige Lister verdiende een vermogen met een woonwinkel, waarvoor veel hout werd gekapt. Nadat zijn vader een beroerte kreeg, kwam voor Lister de ommekeer. Lister ging zich verdiepen in ecologie. Zijn bewustzijn van de wereldwijde milieuproblematiek nam toe en groeide uit tot een besluit: 'Laat ik onderdeel worden van de oplossing, niet van het probleem.' Hij kocht het landgoed Alladale in de Schotse Hooglanden.

Naar boven

'We gaan dit gebied terugbrengen naar hoe het ooit was', zegt Lister. Wat hij precies voor ogen heeft, is een 'wilderniservaring' op anderhalf uur rijden van de luchthaven van Inverness. De omgeving zal opleven van het ecotoerisme, voorspelt Lister.

De medewerking van buren is essentieel. Lister neemt hen onvermoeibaar mee op excursies. Een buurvrouw ziet wel wat in het wildedierenplan. 'Ik vind het een geweldig idee!', zegt ze. Haar man: 'Paul is een beetje maf, maar wij steunen hem.' Anderen reageren van beleefd argwanend tot faliekant tegen.

Naar boven

Zo probeert Lister stap voor stap bewoners en politici te winnen voor zijn radicale ideeën. Op luchtige toon: 'Ik dacht de wolf wel in een paar jaar terug te krijgen, maar het blijkt niet zo makkelijk.' Wijzend op een groepje kromgegroeide dennen op een berghelling: 'Die zijn vierhonderd jaar oud. Die hebben wolven en beren dus gewoon gezien!'

Hoe superrijken eigenhandig de natuur redden. Lees hier het hele artikel.

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan