Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Afro-Brazilianen

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/discriminatie-brazilie

Dit is geen racistisch land

Volledig scherm

Pas sinds kort is er in Brazilië aandacht voor de structurele discriminatie van Afro-Brazilianen. Fotograaf Edu Simões portretteert jonge mannen uit deze groep en rekent daarbij af met stereotypen.

Kunstenaar Enio Squeff zit rustig thee te drinken in een chic winkelcentrum als er een veiligheidsbeambte op hem afstapt. 'Valt die jongen u lastig?', vraagt de vrouw en wijst op een zwart jochie naast hem. 'Hoezo?', vraagt de kunstenaar verbaasd. 'Bedelaars zijn hier niet toegestaan', aldus de beambte. Squeff is woest: 'Dat is mijn zoon', zegt hij. 'Noemt u hem een bedelaar omdat hij zwart is.'

Dit incident vond in juni plaats in São Paulo maar is een alledaagse realiteit voor Afro-Brazilianen. Meer dan de helft van de Braziliaanse bevolking definieert zichzelf als zwart of getint. Lange tijd bestond onder wetenschappers de overtuiging dat Brazilië geen racistisch land is, pas recentelijk is een wat breder debat ontstaan over de structurele discriminatie van Afro-Brazilianen, hun sociaal-economisch achtergestelde positie en de gevolgen daarvan voor de samenleving.

Vooral zwarte mannen lijden onder een zwaar stigma. Van jongs af aan worden ze zonder enige aanleiding gefouilleerd door de politie, geweigerd door de buschauffeurs en met argusogen gevolgd door beveiligers in winkels. Voorbijgangers op straat kijken hen argwanend aan, stoppen mobiele telefoons angstvallig weg en houden hun tassen wat steviger vast. 

Edu Simões maakte portretten van jonge Afro-Braziliaanse mannen uit sloppenwijken. De fotograaf rekende af met stereotypen en hield zich verre van drugsdealers en crackjunkies. In plaats daarvan fotografeerde hij doorsnee Afro-Brazilianen: studenten, kunstenaars, ondernemers, sporters en andere ambitieuze jongens. Levenslustig en trots, boordevol toekomstdromen.

Foto's: Edu Simões 
Tekst: Marjolein van de Water Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan