Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Beste gebouw van het jaar

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/dit-zijn-de-beste-gebouwen-van-het-jaar

Negen gebouwen zijn in de race voor de titel Beste Gebouw van het Jaar, dé Nederlandse architectuurprijs, waarmee de branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus (BNA) de meerwaarde van architectuur voor opdrachtgevers en samenleving wil laten zien.

De uitreiking van de juryprijs is op 19 mei in Utrecht. Daarnaast is er een publieksprijs, waarvoor gestemd kan worden op gebouwvanhetjaar.nl

Tekst: Kirsten Hannema

Naar boven

Architect: NL Architects, XVW Architectuur
Opdrachtgever: Kondor Wessels Vastgoed

In 2011 kocht een groep bevriende ondernemers voor het symbolische bedrag van 1 euro (zo graag wilde woningcorporatie Rochdale er vanaf) een volledig uitgewoonde galerijflat in de beruchte Bijlmermeer. Ze bedachten het concept Klusflat, waarbij kopers zelf hun cascowoning afbouwen. De entrees en galerijen werden opgeknapt, terwijl de gevels in na-oorlogse glorie zijn hersteld.

Naar boven

Architect: architectenbureau cepezed
Opdrachtgever: SintLucas

Door zich midden in de creatieve wijk Strijp S – het voormalige Philipsterrein - te vestigen wil (v)mbo-school SintLucas een betere aansluiting tussen zijn opleidingen en het bedrijfsleven tot stand brengen. Oud- en nieuwbouw worden met elkaar verbonden in het multifunctionele atrium, dat onder meer dient als restaurant, expositieruimte en evenementenzaal.

Naar boven

Architect: Space Encounters
Opdrachtgever: Milk design BV

Een oude industrieloods in Amsterdam Noord kreeg een tweede leven als hoofdkantoor van kinderwagenproducent Joolz. De karakteristieke stalen spanten en kraanbaan zijn behouden, de bakstenen straatgevel is ‘gepimpt’ door schuine glasplaten in de raamopeningen te plaatsen. Binnen zorgt een drietal tropische kassen voor een aangenaam werkklimaat.

Naar boven

Architect: Koen van Velsen architecten
Opdrachtgever: ProRail i.s.m. NS Stations en gemeente Breda

OV Terminal Breda is veel meer dan een treinstation; het omvat kantoren, appartementen, winkels, pleinen, een busstation, horeca, en een spectaculaire parkeergarage op het dak. Architect Koen van Velsen bracht al deze functies bij elkaar in een bakstenen gebouw dat over het spoor is gebouwd en via de nieuwe voetgangerspassage ook letterlijk het centrum met de wijk Belcrum verbindt.

'Het is de architect gelukt tussen jarenzeventigbouw en historische panden van stad en station een geheel te maken', schreef onze recensent (****).

Naar boven

Architect: Koen van Velsen architecten
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam

Ter vervanging van een oude sporthal en een zwembad is een multifunctioneel sportcentrum gebouwd, dat de dorpsentree van Rozenburg markeert. Architect Koen van Velsen ontwierp het gebouw, het omringende parkje en het interieur, tot en met de speciaal voor dit project vervaardigde, groengrijze baksteen.

Naar boven

Architect: Neutelings Riedijk

Het nieuwe Stadhuiskwartier brengt het stadsbestuur en alle gemeentelijke diensten - voorheen verspreid over een groot aantal kantoren - onder één dak. Aansluitend op het oude historische stadhuis, bouwde Neutelings Riedijk een hedendaags palazzo rond een centrale publiekshal. De houten gevelkaders zijn verrijkt met een kunstwerk van Loes ten Anscher, die de vingerafdrukken van 2264 Deventenaren in aluminium goot.

'Neutelings Riedijk Architechten maakt van het nieuwe stadhuis van Deventer een indrukwekkende ruimte', schreef onze recensent (****).

Naar boven

Architect: M3H
Opdrachtgever: De Alliantie ontwikkeling

Op de hoek van de Insulindeweg, naast het Muiderpoortstation, heeft M3H een deel van een bestaand bouwblok vernieuwd, voortbordurend op de Amsterdamse School-stijl van de omringende buurt. Er zijn 102 woningen (sociale en vrije huursector) teruggebouwd rond een gemeenschappelijke daktuin, die op de parkeergarage is aangelegd.

Naar boven

Architect: De Zwarte Hond
Opdrachtgever: Rottinghuis/Beauvast

In het centrum van Groningen zijn 17 woningen rondom een gemeenschappelijk hofje gerealiseerd: een groene oase in de stad. Met zijn klassieke metselwerk sluit het gebouw aan op de omliggende architectuur, de indeling en afwerking van de moderne stadswoningen is mede door de bewoners bepaald.

Naar boven

Opdrachtgever: Museum Voorlinden
Architect: Kraaijvanger Architects

Bij de aankoop van een reusachtige sculptuur van kunstenaar Richard Serra besefte Joop van Caldenborgh besefte dat dit niet langer ‘boven de bank’ paste. Hij besloot een expositiegebouw voor zijn kunstcollectie te bouwen, waarvoor hij landgoed Voorlinden aankocht. Samen met architect Dirk Jan Postel maakte hij een reis langs beroemde musea zoals De Menil in Houston en Fondation Beyeler bij Basel, waarop het ontwerp geinspireerd is. Bijzonder is het lichtdak met buisjes, waardoor noorderlicht direct en ‘levend’ zuiderlicht indirect binnenvalt.

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan