Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

dragqueen

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/dragqueen

Ook Curaçao heeft zijn Pride voor seksuele diversiteit. De opening van de vijfde editie, donderdag 28 september, wordt deze keer door niemand minder verricht dan premier Eugene Rhuggenaath. Fotograaf Sinaya Wolfert en correspondent Kees Broere volgden de verandering van de 40-jarige dragqueen Jarett Sprock in 'Pepper Katana'.

Naar boven
Zijn artiestennaam luidt Pepper Katana, en op het Caribische eiland kent hij als queen drie 'zusjes'. Steeds minder mensen kijken ervan op.

'Op Curaçao wordt homoseksualiteit steeds gewoner', is de opgewekte boodschap van Sprock, die in het dagelijkse leven werkt als interieurontwerper.

Naar bovenShakespeare komt voorbij. 'In zijn tijd', vertelt Jarett Sprock, terwijl hij op zoek is naar een valse oogwimper, 'speelden mannen ook de vrouwenrollen. 'Drag' stond er dan op de affiches; Dressed As Girl, als meisje gekleed. Hij bedoelt maar: zijn transformatie tot dragqueen staat in een lange kunstzinnige traditie.

Naar boven


Hij heeft inmiddels zijn wenkbrauwen 'weggewerkt', zijn haar afgeplakt en is begonnen met het opmaken van ogen en lippen. Een ander te worden en toch zichzelf te blijven, hij is eraan gewend.

Naar boven'In mijn bloed zit de geschiedenis van vele volken. Van Indianen, Venezolanen, mensen uit Afrika, Nederland en Portugal. En ook iets Duits, maar dat is me nog niet helemaal duidelijk.'

Naar boven

'De mafste reactie die ik op mijn verschijnen heb gekregen, kwam van een groep lesbische vrouwen. Zij zeiden: Wow, als jij echt een vrouw was, zaten we de hele dag tussen je benen.'

Naar boven


Het taboe op homoseksualiteit is op Curaçao zeker nog niet helemaal verdwenen. Jarett Sprock, die als dragqueen ook zelf zijn kleren maakt, schat dat van de pakweg 15 duizend mensen in de gaygemeenschap op het eiland zo'n beetje de helft nog niet uit de kast is. Zelf was hij al 23, toen hij eindelijk openlijk voor zijn geaardheid uitkwam.

Naar boven


Pepper Katana is af. Sprocks alterego loopt de straten van de wijk Otrobanda in. Vandaag heeft hij gekozen voor een tamelijk klassiek, zwart ensemble. Net als zijn Nederlandse partner in de deuropening thuis, kijken de mensen in een kroegje hem met een combinatie van trots en vrolijke verwondering aan. 'Mooi toch?'

Naar boven


'Op straat roepen jongens
die me zien weleens 'mariku', flikker, naar me.
Dan kijk ik om me heen en roep ik terug:
Oh ja, joh, waar dan?!'


Tekst: Kees Broere
Foto's: Sinaya Wolfert

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan