Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Duits amateurvoetbal

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/duits-amateurvoetbal-8a7f9863-c49f-4c1e-b4ec-8ca87bc731c6

Elke zondag

Volledig scherm

Iedere amateurvoetballer kent de taferelen: de bal is zoek, hoekschop, bier en douchen na afloop. Christian A. Werner legt het vast in Duitsland, de humor en bezetenheid in heel gewone dorpen.

Werner gebruikt een uitspraak van de Engelse schrijver Nick Hornby om het belang van voetbal te duiden: 'Het leven is gecompliceerd als je houdt van één vrouw en tevens elf mannen koestert.' Hij fotografeert gewone mannen uit gewone dorpen die in het weekeinde voor even uitgroeien tot lokale helden. In zijn foto's zit melancholie, humor, lichamelijk verval, blijdschap en pijn. 'Ik houd van de imperfectie van amateursport, terwijl iedere speler gedurende 90 minuten bloedserieus is.'

Typische foto's: drie mannen vinden de bal tussen het koolzaad. Een kalende speler van SV Weser 08 neemt een hoekschop, waarbij de vlag alleen blijft staan omdat die in een omgekeerde pylon is gestoken. Velden zijn omzoomd met plukjes toeschouwers. Mannen geven een ploeggenoot een bierdouche, een bekend fenomeen in de Bundesliga als spelers na succes met reusachtige pullen bier hun trainer proberen te verrassen. Hier gebeurt het op een gelig veld, met flesjes.

Iedere amateurvoetballer kent dergelijke taferelen. De serie toont bezetenheid, op welk niveau dan ook. Humor. De kleedkamer, de opstelling met Paule, Luca, Dennis V., Angelo, Dennis K., Marcel, Tim, Mike A., Izzy, Dejan en Nicklas, met daaronder voornemens als 'Wij zijn gedisciplineerd.' Twee gezette mannen staan onder de douche. De een in zijn blote kont, de ander met een afhangende zwembroek. Links is een schaafwond te zien van een sliding. Hij drinkt bier.

Schoenenpoetsen met een borstel in een bak. Plassende mannen. Een huwelijksaanzoek. De terreinknecht met een oude kalkwagen, een ondergelopen veld. Gravel, de ondergrond voor veel amateurclubs in Duitsland. Weinig kunstgras. Braadworst. Voetbal bij de amateurs is overal ter wereld hetzelfde. Of je land nu aan het WK meedoet of niet.

Tekst: Willem Vissers
Foto's: Christian A. Werner

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan