Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Duits landschap

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/duits-landschap

Naar boven

Zilver, gifgroen, roestbruin en feloranje zijn de kleuren die de bruinkoolwinning aan het landschap van Duitsland hebben toegevoegd. Fotograaf Julius Schrank reisde met zijn collega’s van Kollektiv25 en een fotodrone naar de grootste bruinkoolmijnen in Duitsland. Die zijn te vinden in de Oostduitse deelstaten Saksen en Brandenburg en dichtbij de Nederlandse grens, in Noordrijn-Westfalen. Wat normaal met het blote oog en met beide benen op de grond te zien is van de bruinkoolwinning zijn bulldozers die dorpen wegvagen, de randen van kraters waar immense machines de bodemschatten uitgraven en de witte wolken die de schoorstenen van energiecentrales uitspuwen.

Alleen vanuit de lucht zijn de omvangrijke littekens in het landschap te zien. Groene heuvels zijn veranderd in een maanlandschap. Bij bruinkoolwinning wordt water ontrokken aan de bodem, waardoor alle vegetatie afsterft. Als de buit binnen is, vullen de achtergebleven kraters zich na verloop van tijd weer met water, in de vreemdste kleurschakeringen. Een opvallende felrode kronkelende lijn in een donker landschap blijkt de glijbaan van een pretpark te zijn dat in een voormalige mijn is aangelegd. De Duitse overheid investeert miljarden euro’s in het weer vruchtbaar maken van het levenloze landschap.

Energiewinning uit bruinkool gaat door voor klimaatvervuiler nummer 1. Daarom wil Duitsland er op termijn vanaf. Een aantal mijnen is al gesloten. Nu nog is het land voor 25 procent van zijn energievoorziening afhankelijk van bruinkoolcentrales. Ook wil het in 2022 de stekker uit zijn laatste kerncentrales halen. Duitsland loopt internationaal voorop bij de omschakeling van fossiele naar duurzame energiebronnen om de uitstoot van C02 terug te dringen. Maar zolang de opwekking van energie uit zon, wind en biomassa nog niet voldoende is om aan de totale energiebehoefte te voldoen, zullen kolenmijnen nog blijven draaien.

Tekst: Marjon Bolwijn

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan