Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Een leven lang vastgelegd

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/een-leven-lang-vastgelegd

Een fotograaf legt het leven van Henny Arendse vast, al sinds 1976. Haar dochter Charlotte is op haar beurt voor Linsey Kuijpers het onderwerp van een groot fotoproject.
Een ‘kleurrijk meisje’ noemt Charlotte zichzelf. Ze is 17 als fotografe Linsey Kuijpers haar voor het eerst fotografeert, met als doel het leven dat voor haar ligt in beeld vast te leggen. Net zoals Michel Szulc Krzyzanowski dat al sinds 1976 doet met haar moeder, Henny Arendse, het meisje uit Brabant dat op haar 16de in een koekjesfabriek gaat werken en moeder van zes kinderen zal worden. Vijf jongens en een meisje, Charlotte.

Tekst: Marjon Bolwijn
Foto's: Linsey Kuijpers
Boek: Charlotte, Uitgeverij Komma, €24,95.


Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Als ze 18 wordt schildert Charlotte haar slaapkamer donkerroze en besluit ze haar voorliefde voor felle kleuren ook in haar kleding te laten zien. Ze heeft haar vmbo-diploma op zak en werkt net als haar moeder in de schoonmaak. Zwaar werk, met dagen van 10 tot soms 18 uur. Haar moeder ziet het eczeem op haar voetzolen en stuurt haar naar de huisarts. Werkstress en oververmoeidheid, oordeelt die. Ze moet haar baan opgeven. Liever had Charlotte haar klachten verzwegen. Thuiszitten vindt ze niks.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Charlotte heeft een hoog arbeidsethos, een pittig karakter en een sterke familieband, zegt Kuijpers. Alle kinderen helpen hun moeder bij haar krantenwijk. Bij tegenslagen zijn ze er voor elkaar. Charlottes hart ‘breekt in stukken’ als haar moeder met hartritmestoornissen in het ziekenhuis belandt. Groot is de klap als vader Arie in 2016 overlijdt. ‘Alles was kapot van binnen. Hij dronk te veel,’ zegt ze in het eerste boek over haar leven.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

In de vijf jaar dat de fotografe haar volgt, verliest de Brabantse ook haar oudste broer Pascal aan een hartstilstand, doet ze een koksopleiding en leert ze de liefde kennen. Ze heeft verkering met de jaloerse Fabio, de slimme Mike en de rustige Jeffrey, die net als zij pdd-nos heeft, een vorm van autisme. Ze weet niet precies wat het inhoudt en merkt er weinig van. ‘Ik ben wie ik ben.’

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Charlotte is 22 als ze zwanger raakt van Jeffrey. Haar moeder en vier broers zijn bezorgd. Zo jong, en dan al moeder. Ze verlaat het ouderlijk huis en gaat met haar vriend samenwonen. De hulpverlener die haar al ‘bijna haar hele leven’ begeleidt, helpt met de voorbereiding op de komst van de baby. De fotografe ziet de speelse Charlotte in korte tijd veranderen in een verantwoordelijke moeder.

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan