Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Eindelijk zusjes

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/eindelijk-zusjes

Een beeldverhaal over twee meisjes, uit twee landen die naar Nederland gevlucht zijn. De ene met haar vader, de ander met haar moeder.

Tekst: Margot C. Pol
Foto's: Carla Kogelman

Goto first page

Lúa en Nandini zijn zusjes. Heel gewoon eigenlijk, maar zij hebben er zélf voor gezorgd. Twee jaar geleden ontmoetten ze elkaar voor het eerst toen Lúa (11) met haar vader de post ging halen en Nandini (ook 11) met haar moeder in het computerlokaal MovieStarPlanet zat te spelen.

Goto first page
Zullen we vriendinnen worden, stelden ze elkaar voor.
Allebei woonden ze net in het asielzoekerscentrum in Amersfoort. Na school maakten ze dansjes op Let it go en Heksen bestaan niet of ze gingen playbacken of films kijken.

Goto first page

Lúa had geen moeder meer en Nandini geen vader, of tenminste: Lúa’s Venezolaanse, biologische moeder had het gezin verlaten toen Lúa nog een baby was, en Nandini’s Indiase, biologische vader was al jarenlang gescheiden van haar moeder. ‘Koppelen!’, zeiden ze tegelijkertijd tegen elkaar.

Goto first page

Ze bedachten een plan: hun vader en moeder moesten zo vaak mogelijk bij elkaar gaan theedrinken. Dat lukte wel, want in het azc mochten ze maar een uur per dag werken, de rest van de tijd moesten ze zelf invullen. Dus dronken Luis (39) en Sandhya (33) thee.
Lúa en Nandini gingen dan op de gang spelen. Soms zeiden ze al ‘zus’ tegen elkaar, maar wel heel zachtjes, zodat verder niemand het zou horen; ze wisten natuurlijk nog niet zeker of hun plan zou slagen.

Goto first page


Na twee maanden vertelden ze aan hun ouders wat ze bedacht hadden. ‘Nee!’, zei Luis. Maar toen was het al gebeurd. ‘Als je de juiste persoon vindt, word je snel verliefd’, zegt hij nu. Sandhya had nooit geweten dat er ook mannen als Luis bestonden. ‘In India is het niet zo makkelijk om een man te vinden die van mijn dochter houdt. Hij doet me die ellendige tijd vergeten.’

Goto first page

Toch was het nog even spannend hoe het verder zou gaan. Nandini en haar moeder hadden er inmiddels eentje, maar zouden Lúa en haar vader ook een verblijfsvergunning krijgen? Ze wilden hun kinderen niet opnieuw laten verhuizen. ‘We hebben tot alle goden gebeden dat het goed zou uitpakken’, zegt Luis, en toen dat gebeurde, zijn ze in een Indiase tempel in de Bijlmer getrouwd.

Goto first page

Fotograaf Carla Kogelman maakt graag series over de veerkracht van kinderen. Nadat ze het gezin had leren kennen in het asielzoekerscentrum, heeft ze Lúa en Nandini een jaar gevolgd. Inmiddels heeft ze de meisjes alweer een tijd niet gezien. Kogelman: ‘Ik mis ze, maar zo gaat het vaker, denk ik: het liefste wat ze wilden, was zo normaal mogelijk zijn, en nu ze een eigen huis hebben, gaan ze daar helemaal in op.’ Want hun plannetje is gelukt: Lúa en Nandini hebben weer een huis, een tuin, een vader en een zwangere moeder.

Goto first page
Carla Kogelman is met haar serie New Sisters genomineerd voor de Zilveren Camera 2017. Zaterdag 4 februari worden in Hilversum de winnaars bekendgemaakt en de prijzen uitgereikt.
carlakogelman.nl

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue