Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Erzgebergte

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/erzgebergte

In het Oost-Duitse Erzgebergte gaat onder de grote liefde voor tradities een stevige afkeer voor vreemdelingen schuil.

Foto's: Fabian Brennecke
Tekst: Sterre Lindhout

Naar boven

Naar bovenDe bloeitijd van het Erzgebergte eindigde voor de industriële revolutie. Nu is Annaberg Buchholz niets meer dan een provinciestadje in het Oosten van Duitsland, ver weg van de snelweg. De lonen zijn hier gemiddeld het laagst van heel Duitsland. De rechts-nationalistische partij AfD scoorde bij de verkiezingen in september nergens zo goed als hier.

Naar boven

Naar boven


Ook Frank Salzer (50) stemde AfD. Omdat hij tegen vluchtelingen is en tegen bondskanselier Merkel. 'Ik haat haar zo erg dat ik haar het liefst eigenhandig de grens over zou willen jagen. Angela Merkel heeft m'n leven kapotgemaakt.'

Naar boven'Kerstland' noemen de bewoners van het Erzgebergte hun streek liefkozend. Voor hen is het Kerstfeest door de mijnwerkers uitgevonden en in het Erzgebergte vind je het feest in zijn puurste vorm, gespeend van Amerikaanse fratsen. De climax van de decembermaand is de jaarlijkse bergparade. En daar moet voor gerepeteerd worden. 

Naar bovenFrank Salzer schetst op de traditionele 'Hutzenavond' hoe de Saksische koningen van weleer gastarbeiders in het gareel hielden. Zijn folkloristische variété verliest dan definitief zijn onschuld: de gastarbeiders moesten zich aanpassen aan de plaatselijke gebruiken en zich aan strenge regels houden op straffe van de galg, 'in plaats van als een kudde hottentotten plunderend door het land denderen, zoals Merkel ze laat doen'.

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan