Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De laatste tocht van de FARC

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/farc

De zon is net op als 45 FARC-strijders van het 30ste Front het dorpje San Bartolome aan de Naya rivier verlaten, om op weg te gaan naar Robles, een gehucht in departement Cauca. Zodra het vredesakkoord tussen de regering en de Marxistisch-Leninistische guerrillabeweging van kracht gaat, zullen de rebellen daar onder toeziend oog van de Verenigde Naties hun wapens neerleggen.

Dit verhaal is gemaakt en gepubliceerd in de aanloop naar de ondertekening van het vredesakkoord. Inmiddels heeft het parlement het akkoord goedgekeurd. 

Deze productie is het best te bekijken op een desktop. 


Foto: Stephen Ferry
Video: Alex Tieleman
Tekst: Marjolein van de Water

Naar boven

Naar boven

Na een uur varen bereiken de Colombiaanse guerrillero's El Saltillo, van waaruit de tocht lopend verder gaat. Ze binden hun schamele bezittingen op muilezels, hangen hun loodzware geweren om de schouder, en gaan op weg. Het zal vier dagen duren om de bijna drieduizend meter hoge bergkam over te steken. Een barre tocht, maar waarschijnlijk wel de allerlaatste.

Naar boven

De reis gaat door onherbergzaam gebied, dat al jarenlang in handen is van de FARC. De heuvels staan er vol met cocaplantages. Langs de weg staan laboratoria waar de blaadjes met benzine en chemicaliën worden verwerkt tot cocapasta, het hoofdbestanddeel van cocaïne. De guerrilla bepaalt wie het gebied in en uitgaat, en heft belasting op de handel.

Naar boven

De commandanten reizen op muilezels, de rest gaat te voet. Het regent vrijwel onafgebroken, de diepe blubber maakt het pad spekglad. De rotsen zijn steil en glibberig.

Naar boven

Het is een loodzware tocht, maar de guerrillero's zijn het gewend. Ze klagen niet.

Naar boven

Naar boven

Lucia (19) liep op haar veertiende van huis weg, en sloot zich aan bij de FARC. Onderweg denkt ze na over wat de toekomst zal brengen. De FARC is voornemens door te gaan als politieke partij, de guerrillero's worden geacht zich hiervoor in te zetten. Zelf zou Lucia graag een videobewerkingsbedrijf beginnen. 'Misschien vinden de commandanten dat ook een goed idee', zegt ze hoopvol.

Naar boven

Nancy is blij dat de vrede in zicht is. 'Niemand vindt het leuk om in de jungle te wonen', zegt ze. 'Straks wordt alles makkelijker. Dan hebben we een winkel dichtbij, en hoeven we niet meer de hele tijd te verkassen.' Maar Nancy ziet ook nadelen: 'Nu leven we in de natuur, met het geluid van vogels en krekels. Straks hoor je overal huilende baby's.'

Naar boven

Op 26 september tekenden de Colombiaanse regering en de FARC een vredesverdrag om een einde te maken aan 52 jaar burgeroorlog. Maar op 2 oktober stemde een nipte meerderheid van de Colombiaanse bevolking in een referendum tegen het akkoord.

Naar boven

Het was een grote klap voor de guerrillero's, die direct na het referendum op weg zouden gaan naar de transitiezones, om daar de wapens neer te leggen. Maar er kwamen heronderhandelingen, en er ontstond nieuw vertrouwen. Zoveel, dat de FARC-commandanten hun troepen begin november opdracht gaven zich alvast richting transitiezones te begeven.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Op 10 november arriveren de guerrillero's in Robles, waar ze hun kamp opbouwen. Twee dagen later tekenen de onderhandelaars een nieuw vredesakkoord. Daarin komen ze tegemoet aan een aantal kritiekpunten van de nee-stemmers. Waarschijnlijk wordt het akkoord niet meer voorgelegd aan de bevolking, maar heeft het congres het laatste woord.

Naar boven

Woensdag 30 november is het vredesakkoord met 130-0 goedgekeurd in het parlement van Colombia nadat eerder de senaat met het akkoord instemde. 

De nieuwe overeenkomst wijkt op enkele belangrijke punten af van de oorspronkelijke tekst. Zo moeten de straffen voor de guerrillastrijders harder uitvallen dan voorzien. Voorts wordt de kas van de Farc aangesproken voor het schadeloos stellen van slachtoffers.

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan