Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Foie gras op het menu deze Kerst? Zo wordt het gemaakt

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/foie-gras-op-het-menu-deze-kerst-zo-wordt-het-gemaakt

Foie gras – een delicatesse volgens de één, een dieronvriendelijke schande volgens de ander. Wellicht krijgt u deze zandkleurige lever opgediend tijdens de feestdagen. Zo wordt het gemaakt.

Naar boven

Wie denkt aan foie gras (‘vette lever’), denkt aan Frankrijk. En ja, het overgrote deel van de ganzen- en eendenlever wordt daar geproduceerd, maar ook oostbloklanden (Hongarije en Bulgarije voorop) zijn actief in de foie gras-business.

Foto: Productie van foie gras in Bulgarije.


Naar boven

Voordat het beruchte vetmestproces begint, scharrelen de ganzen en eenden een paar maanden in de buitenlucht. Ze moeten groeien en op gewicht komen.

Naar boven

Dan begint de dwangvoeding, de zogeheten gavage. Via een buis of slang in de keel krijgen de vogels een paar keer per dag vette maïspap toegediend. De ambachtelijke wijze, met een trechter en een handmatig molentje, heeft grotendeels plaatsgemaakt voor automatische pompen die de pap de slokdarm in drukken.

Naar bovenNa een week of drie, als de vogels zijn vetgemest,
worden ze geslacht.

Naar boven

Dan wordt de zandkleurige lever uit de ganzen en eenden gehaald. De lever van een normale gans weegt zo’n 100 gram, maar een vetgemeste gans heeft doorgaans een lever van 600 tot 800 gram. In uiterste gevallen loopt het gewicht van de lever op tot twee kilogram. Door de snelle groei van het orgaan hebben veel vogels richting het einde van het gavage-proces moeite met lopen.

Naar boven
Op deze manier produceert Frankrijk jaarlijks zo'n 20 duizend ton ganzen- en eendenlever, aldus het Comité Interprofesionnel du Foie Gras.

Naar boven


Wat gebeurt er met de rest van de vogel? Ook die wordt verkocht. Neem de borst en poten van de vetgemeste eenden, die als magret de canard en confit de canard over de toonbank gaan. Beide zijn populaire Franse gerechten, maar zijn anders dan foie gras weinig controversieel.

Naar bovenWant omstreden is foie gras zeker. Dierenclubs als Wakker Dier voeren fel campagne tegen de productie van de lever. De vogels lijden onder de dwangvoedering, lopen infecties en verwondingen op bij dat proces en lopen, in de woorden van Wakker Dier, het ‘risico op een geperforeerde slokdarm’. Ook worden ganzen soms levend geplukt voor de dons.

Naar bovenZo treft u foie gras uiteindelijk in de winkel aan. Heeft u zowel trek als gewetenswroeging? Er is een Spaanse producent (Sousa & Labourdette) die foie gras maakt zonder dwangvoedering. Een culinair compromis voor de Kerst.

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan