Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Fotoboeken

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/fotoboeken

Kunstzinnige, persoonlijke projecten en de weerslag van verre reizen. Documentaire foto’s van hoogbejaarden en een portret van een eigenzinnige jongen. 

Goto first page

Uiteenlopende genres fotoboeken – want daarover hebben we het – zijn doorgedrongen tot de Top 22 van 2015. Dit is de selectie van de redactie uit het aanbod van bijna 90 Nederlandse fotoboeken.

Goto first page

Goto first page

De klamme hitte, de stank van bedorven moeraswater, bomen behangen met verstikkende mossen en overal christelijke en duivelse bezweringen. Zie daar de sfeer die opwalmt uit het verslag van Sanne Pepers roadtrip door de zuidelijke staten van Amerika.

Goto first page

Ontmoetingen met beklemmende types, zoals haar geestelijk achtergebleven chauffeur, evangelisten, dronkaards, louche jagers en bestuurders van te groot uitgevallen trucks bepalen de sfeer. Wat Peper wakker maakt met haar duistere foto's, is de wraak van een kwade geest. Zoals een bord aan een eenzame boomstam waarschuwt: ‘You will die’.

Goto first page

Goto first page

Huiveringwekkend onderzoek naar de geschiedenis van de Solahut in Polen, een door Auschwitz-gevangenen gebouwd vakantieverblijf voor hooggeplaatste SS'ers. Karl Höcker, commandant in het concentratiekamp...

Goto first page

liet een privé-fotoalbum na waarin de gemoedelijke sfeer is vastgelegd van de geuniformeerde kampleiding in vrije tijd, met zonnebaden en accordeonspel. Behrens verbindt die quasi-onschuldige kiekjes met beelden van belastende documenten en het heden. Zoals de sloop van de Solahut zelf, pas enkele jaren geleden.

Goto first page

Goto first page

Of we zin hebben in een toekomst zoals die wordt voorspeld door de Vlaamse fotograaf Geert Goiris? Nou, nee. Die toekomst is leeg, koud en onheilspellend.

Goto first page

Maar wat is het fascinerend om er in Prophet een glimp van op te vangen. Goiris peurt fotografische hoogspanning uit nachtelijke sneeuwlandschappen, een steen, een gemaskerde vrouw. Zijn overtuigingskracht is zo sterk, dat je alleen maar kunt hopen dat het zal meevallen.

Goto first page

Goto first page

Op haar wereldwijde fotografische zoektocht naar de kinderziel is Cuny Janssen in Napels terecht gekomen. Daar portretteerde zij kinderen, veelal Roma, die opgroeien in dikwijls barre omstandigheden...

Goto first page

arm, verwaarloosd, bivakkerend aan de rafelranden van de maatschappij. Op Janssens foto's in Blu, verwijzend naar azuurblauw, ogen ze sterk, karaktervol en grimmig. Een boek dat het begrip betrokkenheid nieuwe inhoud geeft.

Goto first page

Eigen beheer. 56 euro

Goto first page

Het verhaal blijft door je hoofd spoken: dat van de verweesde Duitse kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Litouwen vluchtten en probeerden te overleven in bossen en bij boerderijen.

Goto first page

Ook om het boek Wolfskinder van fotograaf Claudia Heinermann kun je moeilijk heen. Het is zwaar en spookachtig, alsof je zelf door dicht struikgewas moet worstelen om te komen bij de indrukwekkende portretten van de voormalige wolfskinderen.

Goto first page

Goto first page

Edges of the Experiment is een tweedelig boek over de leugen die Zuidwest-Amerikaans landschap heet – dat ‘iconische’ landschap met groene palmbomen, blauwe meren en honingkleurige bergen, bekend uit Hollywoodfilms.

Goto first page

Fotograaf Marie-José Jongerius en vormgever Hans Gremmen sloegen voor deze tour de force de handen ineen en maakten een uiterst plezierig boek over het handgemaakte landschap van de Verenigde Staten. Niets is echt, maar wat geloven we er graag in! 

Goto first page

Goto first page

Wie wil weten hoe twintig jaar toewijding en oprechte nieuwsgierigheid eruitzien, komt vanzelf uit bij Imperial Courts van Dana Lixenberg.

Goto first page

De bewoners van Imperial Courts, een socialewoningbouwproject in Los Angeles, waar grimmigheid, trots en ontroering elkaar afwisselen, verdienen alle concentratie. Lixenberg begon hen, tegen alle adviezen in, te volgen en bleef dat doen, standvastig in zwart-wit. Een juweel.

Goto first page

Goto first page

Dit is een boek waar je een kerstvakantie voor nodig hebt. En dan begrijp je het misschien nog niet helemaal. Melanie Matthieu verbindt het hogere (lâmo) met het lagere (lâva)...

Goto first page

de ontdekking van Neptunus in 1946 met een Maria-verschijning in de Franse Alpen in hetzelfde jaar. Ze laat hemel en aarde samenkomen in een geheimzinnig beeldverhaal in zachte grijstinten. Beeld en tekst werden gevat in een bijzonder mooie vormgeving op mat papier.

Goto first page

Goto first page

De weerslag van een obsessieve relatie. Mariken Wessels bracht duizenden foto's samen waarop een man zijn vrouw vastlegde, naakt, halfnaakt, vrolijk kijkend, stuurs. Eindeloos reproduceerde hij haar, tot ze hem dumpte. 

Goto first page

Haar was hij kwijt, maar zijn obsessie niet en aldus bleef hij zijn verloren liefde eer bewijzen. Wessels kreeg de anonieme foto's toegespeeld – dat is althans wat ze ons wil doen geloven. Waar of niet, overtuigend en bizar is Taking Off in alle opzichten.

Goto first page

Goto first page

Een foto van een mollig vrouwelijk naakt, gevolgd door een foto van een dier (lama, schildpad ezel, ijsbeer enz.), gevolgd door een foto van een of meer sigaren met askegel...

Goto first page

en dat reeksje honderden malen herhaald. In de handen van Paul Kooiker vormen de foto's een wervelend beeldgedicht: spannend, vervreemdend, komisch, obsessief. Alsof je al bladerend in een droom belandt.

Goto first page

Goto first page

Droogkomische foto’s tonen de dikwijls ontwapenend bescheiden sets van Nederlandse speelfilms. Wouda toont hoe met improvisatievermogen alledaagse locaties – landschappen, stadsgezichten, interieurs – worden omgetoverd tot decors van De Storm, Dolfje Weerwolfje of Gluckauf.

Goto first page

Nou ja, daar komt natuurlijk ook digitale trucage aan te pas. Scan met de app Layar foto’s achter in Wouda’s boek. De corresponderende filmscènes worden dan afgespeeld op iPhone of Android.

Goto first page

Goto first page

Tijdreizen. Met behulp van de fotografie krijgt Marjolein Blom het voor elkaar. Ze gaat terug naar de tijd dat ze met haar vader fossielen ging zoeken en eindeloos boeken over sterrenstelsels bekeek.

Goto first page

Van daaruit begint een zoektocht naar wormgaten en de relativiteitstheorie, die in alledaagse dingen als vliegende vogels en muren met gaten worden aangetroffen. Mooi vormgegeven dwaalboek. 

Goto first page

Goto first page

Celine van den Boorn bladerde door de wintersport-droomwereld die het Oostenrijkse verkeersbureau in een brochure publiceerde, en besloot de gepresenteerde illusie van ongerepte natuur en onbetreden sneeuwpistes te vervolmaken.

Goto first page

Alle sporen van menselijke aanwezigheid werkte ze met lagen acryl weg. En zo visualiseerde ze de droom van iedere wintersporter: een maagdelijk wit paradijs betreden. Juist met de onvolmaaktheid van de gehanteerde typexmethode prikt ze die illusie door.

Goto first page

Goto first page

Een ringbandje en een paar dubbelgevouwen pagina’s, meer is het niet. Maar wat word je blij van de samenwerking tussen kunstenaar Sigrid Calon en fotoboekenman Willem van Zoetendaal.

Goto first page

Zij haalden een aantal portretfoto’s uit de studio van de legendarische Amsterdamse fotograaf To San door de risograaf, een digitale stencilmachine. Calons kleurige riso-ontwerpen voegen een zalige dosis speelsheid toe aan Tans jaren zeventig-foto’s.

Goto first page

Goto first page

De Rockwell XFV-12, een Amerikaans gevechtsvliegtuig dat in 1977 van de tekentafel kwam, ging nooit de lucht in. Te weinig vliegvermogen. 

Goto first page

Sjoerd Knibbeler bouwde het koddige ding veertig jaar later alsnog: van papier, hing het aan touwtjes en fotografeerde het, samen met vijftien andere historische modellen die het nooit hebben gered. Hij presenteert ze in Paper Planes, een leporello met sobere zwart-wit foto’s.

Goto first page

Goto first page

Welke beelden werden door fotograaf Kiki Groot gemaakt en welke door het bijzondere jongetje met de zoekogen? Je kunt ernaar raden in het boek dat Groot maakte (verzameling grootformaat papier met nietjes erdoor)...

Goto first page

maar je kunt het ook gewoon zien als een mooie samenwerking tussen een fotograaf en haar onderwerp. Kiki en Mikey gaan samen op zoek naar de innerlijke wereld van Mikey. 

Goto first page

Goto first page

Met bijna klinische foto's van carnavalsoptochten, bloemencorso's en historische parades schaart Tom Janssen zich in het gezelschap van illustere Amerikaanse voorbeelden als Joel Sternfeld. 

Goto first page

Praalwagens beladen met absurdisme trekken door Nederlandse woon- en winkelstraten. Voor even verkeert de bevolking in een collectieve roes. Juist door met de camera afstand te behouden, benadrukt Janssen vertederende gemeenschapszin.

Goto first page

Goto first page

Myopia is een land, of een toestand, waar iedereen opnieuw moet leren kijken. Hillie de Rooij brengt dit idee tot leven in haar boek Myopia.

Goto first page

We komen er foto’s van Afrika tegen: een zwarte man bij een busje, rotzooi langs de weg, iemand in een anti-ebola-pak. Typisch ‘Afrika’. Eh, nee. De Rooij maakte haar foto’s in Europa, in Nederland. Ze toont de kracht van clichés en de onmacht van onze eigen blik.

Goto first page

Goto first page

Een kunstcollectie die gaat verhuizen van een woonhuis naar het collectiegebouw van een museum, hoe fotografeer je dat? Johannes Schwartz volgde een deel van de privécollectie van het Haarlemse verzamelaarsechtpaar Sanders...

Goto first page

op weg naar de opslag van het Stedelijk Museum Amsterdam en bracht op eigenzinnige wijze de overgang van intimiteit naar openbaarheid in beeld. Schrijnend zijn de lege plekken die de kunstwerken achterlaten.

Goto first page

Goto first page

Amsterdam is de stad van de half gezonken bootjes. Van fietshandvatten tegen lantaarnpalen, van mannenvoeten die onder een gietijzeren pishokje uit piepen...

Goto first page

van een rode loper die maar een halve meter lang is, omdat Amsterdammers liever normaal doen. Niemand heeft zoveel oog voor dergelijke details als André Thijssen, die heerlijk balsturige stadschroniqueur.

Goto first page

Goto first page

Oude, excentrieke mensen, ja, die zagen we vaker. Ze zijn een dankbaar onderwerp voor fotografen. Maar het gebeurt niet vaak dat je aan het einde van een boek zelfs van ze bent gaan houden.

Goto first page

Hanne van der Woude volgde vijf jaar lang het kunstenaarsechtpaar Emmy en Ben. Ze presenteert haar foto’s in een intiem boek vol verrassingseieren en een einde dat droevig én hoopvol stemt. 

Goto first page

Goto first page

De andere kant van de stoere havenarbeider / fotograaf Cor Jaring – dat is wat je krijgt in Cor was hier. Fotograaf Sander Troelstra dook in Jarings persoonlijke archief. 

Goto first page

Daar diepte hij de prachtigste dingen op: minder provo en protesten en meer lieve briefjes en tedere foto’s. Plus onbekende beelden, uit Japan bijvoorbeeld, en prachtige portretten van Jaring door Troelstra zelf.

Goto first page

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue
Close

Overview

Scroll left
Chapter 1 FOTOBOEKENLIJST 2015

Nederlandse Fotoboeken

Poster 0
Chapter 2 FOTOBOEKENLIJST 2015

Nederlandse Fotoboeken

Poster 0
Chapter 25

Poster 0
Scroll right