Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Zilveren Camera voor Volkskrantfotograaf

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/fotoserie-cigdem-yuksel

Fotograaf Cigdem Yuksel (27) heeft met haar serie over kinderarbeid in Turkije de Canon Zilveren Camera gewonnen. De voor de Volkskrant vervaardigde portretten tonen uit Syrië gevluchte kinderen die in naaiateliers en werkplaatsen onder dikwijls abominabele omstandigheden onderbetaalde arbeid verrichten.

De Zilveren Camera geldt als de belangrijkste jaarlijkse onderscheiding in de Nederlandse fotojournalistiek.

Naar boven

In de Turkse stad Gaziantep proberen 500 duizend Syrische vluchtelingen een nieuw leven op te bouwen. Om hun ouders te helpen gaan veel kinderen niet naar school en werken ze in fabrieken. Precieze cijfers zijn er niet, maar in Turkije gaan minstens een half miljoen Syrische kinderen niet naar school.

Naar boven

Hussein Bilal (12) uit Aleppo werkt in een fabriekje in Gaziantep, waar hij metaal bewerkt. Zijn vader kan geen werk vinden. Het gezin met vier kinderen leeft van het salaris van Hussein. Hij verdient 50 euro per week.

Naar boven

Imaan Hassan (11) uit Aleppo schraapt koperkleurige kraaltjes bij elkaar voor op sandalen. Ze verdient 50 euro per week en werkt hiervoor zes dagen van twaalf uur.

Naar boven

Naar boven

De meeste werknemers in wat wel de 'schoenenwijk' van Gaziantep wordt genoemd, komen uit Syrië.

Naar boven

De jonge Syrische fabrieksarbeiders zijn vooral jongens. In de overwegend conservatieve Syrische gemeenschap in Gaziantep is het een groter taboe dat een moeder gaat werken, dan haar zoontje van 11.

Naar boven

De inzet van kinderhandjes in Gaziantep lijkt te worden geaccepteerd als een onvermijdelijk kwaad, door de autoriteiten en ondernemers, maar ook door ouders en minderjarigen zelf. 'De huur is hier minstens 100 euro per maand, en daarvoor krijg je hooguit een bouwval.'

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan