Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Friesland

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/friesland

Fries van buiten

Volledig scherm

Polders en terpen, hekken en bruggen, inwoners en bezoekers, Dolph Kessler legde Friesland in al zijn verscheidenheid vast. Ook als waarschuwing: het landschap verschraalt.

'Friesland', schrijft Dolph Kessler, 'is volgens mij wel ongeveer de kleinste geografische eenheid van wat je nog een 'land' kunt noemen.' Het heeft een eigen taal, een eigen identiteit, eigen sporten, meerdere landschapstypen, rivaliserende steden en een eigen geschiedenis. Als geboren Amsterdammer kwam hij in 1975 naar de provincie. Fries fan utens noemt dichter/essayist Peter van Lier hem: een Fries van buiten, een nieuwkomer die zich is gaan hechten aan Friese grond.

Achter zijn camera heeft Kessler (1950) de blik van de betrekkelijke buitenstaander gehouden. Wat we zien, is wat de als stedenbouwkundige opgeleide documentair fotograaf de afgelopen tien jaar op zijn pad vond: Friesland in al zijn verschijningsvormen. Een visueel dagboek, de beelden voorzien van plaats, datum en tijdstip. 'Voor mij is Friesland ook op een regenachtige dinsdagmorgen ergens in de Zuidwesthoek interessant.'

Kessler toont zich verwant aan de New Topographics, een stroming Amerikaanse fotografen die zonder kunstgrepen de werkelijkheid vastlegden. Kaal als een landkaart in gekanteld perspectief. De lucht, het licht en het water met daaronder en daaromheen het door mensenhanden aangeraakte land.

Rechtgetrokken en opgeworpen: polders en terpen, hekken en bruggen - bakens op de grens van natuur en cultuur. De dorpen en de steden met de mens als eeuwig aanrommelende passant. Kerstversiering in een voortuin in Jorwerd. Jagers langs de Zwette. Twee blonde meisjes voor de zweefmolen tijdens de kermis in Giekerk, de nagels roodgelakt.

Een rafelige idylle. Maar het Friese landschap vermorst en verschraalt, zo beoordeelt Kessler de beelden uit zijn slotreeks. Vooruitgang heet hier windturbine, megastal, Centrale As. 'Als dit in het huidige tempo doorgaat', zo verkondigt de fotograaf de Apocalyps van het kleinste land op aarde, 'dan is over pakweg nog eens veertig jaar de 'flevolandisering' van Friesland voltooid.'

Tekst: Jurre van den Berg
Foto’s: Dolph Kessler

Sluiten
Naar boven

Vanaf de Lauwerseewei - een boerderij aan een weggetje tussen Metslawier en Morra.

Naar boven

Palingvisser Jacob Poepjes aan het werk op het Slotermeer

Naar boven


De winnende koe van de provinciale fokveedag wordt mooi gemaakt voor de foto.

Naar boven

Kobbeduinen, Schiermonnikoog.

Naar boven


Twee leden van het stedelijk muziekkorps Harmonie van Franeker

Naar boven

Oude Bildtdijk, nieuwe oogst van Fobek BV
(foar boer en koopman).

Naar boven

Het Psy-Fi festival in Leeuwarden trekt elk jaar duizenden bezoekers uit de hele wereld.

Naar boven

Vanaf de pier bij Holwerd vertrekken wadlopers naar Ameland.

Naar boven

Dolf Kessler - Friesland, het kleinste
land op aarde

Uitgever: Mauritsheech Publishers
256 pagina's
€ 39,50 

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan