Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Geldwoestijn

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/geldwoestijn

Volledig scherm

Weinig plekken op de wereld waar geld er niet doet, weinig plekken waar geld er méér toe doet dan in het Arabische emiraat Dubai, een woestijnperceel waarvan je kunt betwisten of het er aangenaam wonen is. Zes maanden per jaar komt het kwik er boven de 35 graden uit, drie maanden boven de 40. Hier vind je volop bouwsels in de maten XL en XXL. Al die wolkenkrabbers, kantoortorens, malls en mega-moskeeën werden in spectaculair tempo opgetrokken nadat deze bodem olierijk was bevonden en het geld er tegen de stokken van de tenten van de woestijnnomaden ging klotsen.

In deze metropool aan de zuidoosthoek van de Perzische Golf bestaat 90 procent van de bevolking uit migranten. De verschillen tussen die migranten zijn zo groot als die tussen woestijntenten en wolkenkrabbers  de overeenkomst is dat ze nagenoeg allemaal naar deze woestijn kwamen omdat ze er méér kunnen verdienen dan in eigen land.

Helemaal onderaan staan groepen als Bengalezen en Nepalezen die vloeren schrobben, straten vegen, wegen asfalteren of zich zeven dagen per week op hoge steigers verdienstelijk maken als bouwvakkers. Iets daarboven staan Filipino’s die kassa’s van supermarkten bemannen en Indiërs uit lage kasten die shopping malls en ommuurde villawijken bewaken. Daarboven vind je onder meer Russische hotelrecepionisten en Oost-Europese stewardessen in dienst van Emirates Airlines.

De bovenklasse bestaat goeddeels uit West-Europeanen, Amerikanen en Indiërs uit hoge kasten. Hierin vinden we informatietechnici, medisch specialisten, plastisch chirurgen, piloten, luchtvaartingenieurs en employees uit het bankwezen en de financiële sector. Voor hen zijn er villa’s zo groot als oriëntaalse paleizen, wegen waarop elke auto van zijn topsnelheid mag genieten en malls vol creditcardvretende namen als Maria Grachvogel en Diane von Fürstenberg.

Wie bij 43 graden in de schaduw de Europese winter mist, kan in malls gaan schaatsen of skieën: stevige airco en kunstsneeuw completeren een paradijs waarin salarissen niet door belastingdiensten worden ingepikt. Olaf Tempelman

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan