Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Gevangen op Samos

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/gevangen-op-samos

Het asielzoekerskamp op het Griekse eiland Samos is berekend op 700 mensen, maar in de lekkende tentjes zitten er soms wel drie keer zoveel. Hun situatie is zo uitzichtloos dat sommigen een zelfmoordpoging als enige ticket uit de koude blubber zien.

Foto's: Nicola Zolin
Tekst: Jarl van der Ploeg

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

De Griekse regering weigert journalisten de toegang tot de kampen, en wie toch binnen weet te komen begrijpt waarom. Er rennen kinderen op blote voeten door de modder. Een familie heeft uit ruimtegebrek een tent opgezet achter de vijf toilethokjes, waarvan er drie tot de nok toe gevuld zijn met pis en meer. Overal ligt plastic afval. De ramen zijn gebroken en verwarmingen zijn stuk. Vrijwel iedereen klaagt over de urenlange rijen voor het eten, over het chronisch gebrek aan medisch personeel en over de watervoorziening in het kamp, die de hoeveelheid gebruikers niet aankan waardoor er vaak uren, en soms hele dagen geen water is. 

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

De Irakees Al Shukur kampeerde eerst in een olijfgaard op de heuvels, maar vanwege een gebrek aan water en stroom besloot hij een paar weken geleden dichter naar het kamp te trekken. 'Ik blijf liever aan de buitenkant van het hek, omdat er binnen te veel mensen zijn en er zo'n agressieve sfeer hangt', zegt hij. 'Mensen drinken, ze vechten, ze schreeuwen.' Het is dezelfde reden die ook de buren van Al Shukur geven, een echtpaar dat een tent deelt met hun drie jonge zoons en een kleine elektrische warmeluchtblazer. Op de grond hebben ze dekens neergelegd die als matras fungeren. Hun dekbedden hangen buiten te drogen aan het scheermesjesprikkeldraad, allemaal zwart uitgeslagen van de schimmel.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

'Wij zijn blij dat er de laatste weken meer vluchtelingen naar het Griekse vasteland worden overgebracht, maar het is nog lang niet genoeg', zegt De Jong van de UNHCR. Vooralsnog krijgen de meest kwetsbare vluchtelingen voorrang, wat in de praktijk betekent dat het enige ticket uit de koude blubber een ernstige ziekte, een zwangerschap of een zwaar psychisch probleem is. 

Sinds de Griekse regering beloofd heeft de meest kwetsbare vluchtelingen naar Athene over te brengen, is er een nieuwe fenomeen aan het ontstaan op de eilanden: zelfmoordpogingen in de hoop als 'kwetsbaar' te worden aangemerkt. 'Dat zijn dus jongens en meisjes die geen zelfmoord plegen om een einde aan hun leven te maken, maar om een einde aan dít leven te maken. Dat geeft wel aan wat voor diepe wanhoop hier regeert.'

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan