Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Groningen

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/groningen-0eb84e30-6e9c-4ec2-8ed6-a1bdc816aede

Volledig scherm

Met potlood staat het geschreven op een van de balken van de Oldambster boerderij in Midwolda: 'Marte Elderman, 18 jaar, 21 juli 1916.' Elderman is dood. Haar ouderlijk onderkomen veranderde in de loop der jaren in een rotte kies. Vervallen verleden, gedoemd tot sloop.

Nu probeert Arnold Feiken er eigenhandig nieuw leven in te brengen. Een woonhuis moet het worden, met een werkruimte voor de kozijnenmaker. Met oude bakstenen van de stookhut wil hij de schoorsteen opnieuw opmetselen.

'Een boerderij wordt gemaakt door de bewoners', zegt Harry Cock, al 25 jaar fotograaf voor de Volkskrant. Samen met Marieke Kijk in de Vegte legde hij vast hoe cultuurhistorische iconen in het Groningse landschap verschieten van vorm en functie.

Met het project Boerderij in Beeld willen Erfgoedpartners en de Boerderijenstichting Groningen stilstaan bij de transformatie. Zeker nu schaalvergroting, industrialisering en krimp het aangezicht van het Groningse platteland in hoog tempo veranderen - zeker niet altijd ten goede.

De illusie van het onveranderlijk karakter van het boerenleven is hardnekkig. er is veel dat blijft: het graan dat nog steeds van het land moet, het groen-geel van een John Deere, de anonieme schuren in het weidse landschap.

Maar de modernisering van de samenleving en de boerenbedrijfsvoering - grootschaliger, intensiever, efficiënter - heeft haar weerslag op vaste vormen. Zie de moderne melkstal in Westeremden, met plaats voor tweehonderd koeien. Of de blinkende opslagschuur in Usquert, waar al vijf generaties ploegden. De boerenzoon speelt nu tractorgames op zijn spelcomputer.

In De Heemen in Stedum worden niet alleen koeien gemolken, het is nu ook een zorgboerderij en textielcafé. De hoeve Ruigewind in Lauwerszijl is een testlocatie voor kleinschale windmolens. En achter massaliteit schuilt nog steeds menselijkheid. Ook in Westeremden hangt een aquarel van een geliefde koe in de hal.

Expositie Boerderij in Beeld, t/m 31 oktober op Landgoed Verhildersum in Leens (Groningen).

Tekst Jurre van den Berg
Foto's Harry Cock en Marieke Kijk in de Vegte

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

De familie Slager-Wiersema op zorgboerderij de Heemen in Stedum.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Zorgboerderij de Heemen in Stedum.

Naar boven

Energieneutrale proefboerderij Ruigewind in Ruigezand.

Naar boven

Textielcafé in zorgboerderij de Heemen in Stedum.

Naar boven

De familie Sassen in Bellingwolde. Hun boerderij wordt gerenoveerd tot woonhuis en bedrijfsruimte.

Naar boven

Graanoogst in Usquert.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan