Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Guatemala

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/guatemala

Een voetbaloutfit met een prijs en een boodschap

Volledig scherm

Elke zondag verzamelen de mannen van voetbalclub CSD Xejuyup zich op het voetbalveld. Ze nemen hun training uiterst serieus, ook al mogen ze niet deelnemen aan de officiële competitie van Guatemala. Spelen in een wollen rok is tegen de regels van de voetbalbond.

Alle teamleden zijn inwoners van Xejuyup, een gehucht in het westen van Guatemala. De meesten spreken nauwelijks Spaans, de voertaal tijdens de training is de inheemse taal Quiché. Ze voetballen in traditionele klederdracht, gemaakt door de vrouwen van de gemeenschap. De kleding symboliseert elementen uit de Mayareligie.

De wollen rok is zwart-wit geblokt en staat voor het contrast tussen zonsopgang en zonsondergang, tussen licht en duisternis. De vier kleuren van het shirt symboliseren aarde, vuur, lucht en water en de band met moeder aarde. De rok wordt tijdens de wedstrijd zwaar van het zweet. Maar de spelers vinden traditie belangrijker dan comfort.

Het team speelt al sinds 1982 in deze outfit. Dat was destijds een daad van grote moed. Van 1960 tot 1996 woedde een bloedige burgeroorlog in Guatemala, met 200 duizend doden. Vooral de inheemse bevolking was doelwit van de doodseskaders van de regering. Veel indianen zijn nog altijd bang hun tradities in het openbaar te uiten. De mannen van CSD Xejuyup maken een politiek statement door in klederdracht te voetballen. Ze zijn trots op hun cultuur en identiteit.

SCD Xejuyup wordt regelmatig uitgenodigd voor vriendschappelijke wedstrijden en toernooien. Vaak verliezen ze, maar ze worden overal met luid gejuich ontvangen.

Tekst: Marjolein van de Water
Foto's: Daniele Volpe

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan