Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Harpoeniers

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/harpoeniers

Fotograaf Rony Zakaria volgde de harpoeniers van Lembata. Net als de dieren waarop zij jagen, is hun traditie bedreigd. Geld heeft het leven veranderd. De harpoeniers worden oud, de jongens willen niet meer naar zee.

Naar boven

Jongetjes springen van een rots. Terwijl zij springen, stoten zij met alle kracht een spitse bamboestok het water in. Zij mikken op een denkbeeldige vis. Een walvis.Elke kleine jongen van Lamalera wil later, als hij groot is, harpoenier worden.

Naar boven

Naar boven

De harpoeniers zijn de helden van het eiland. Zij zijn de mannen die helemaal voorop op de smalle houten boten staan, de vlijmscherpe harpoen in de aanslag. Zij wachten tot de boot bijna boven de rug van de potvis is en springen er dan bovenop. Terwijl zij springen stoten zij de harpoen zo diep mogelijk in de vette walvissenrug.

Naar boven

Naar boven

Helden zijn zij, als het raak is, maar als zij missen is iedereen boos. Het kerkhof ligt vol met dode vissers. De jacht is gevaarlijk, maar fair.

Naar boven

Lamalera ligt aan een baai op het Indonesische Soenda-eilandje Lembata. Het afgelegen dorp leeft van de walvisvangst: van mei tot augustus komen de potvissen. In die maanden trekken de mannen dagelijks met een kleine vloot smalle houten scheepjes de zee op om te jagen. Zij moeten genoeg walvissen doden om ook de rest van het jaar genoeg te eten te hebben.

Naar boven

Het vlees van elke gevangen vis wordt verdeeld volgens een eeuwenoude traditie. Het hele dorp deelt mee.

Naar boven

De traditie van vijf eeuwen dreigt ten einde te lopen. De vissers vangen niet alleen meer walvissen, maar ook reuzenmanta’s, voor het geld. Chinezen betalen veel voor de kieuwen, de reuzenmanta staat als ‘kwetsbaar’ op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Geld heeft het leven van Lamalera nu al veranderd. Het dorp heeft stroom, telefoon en televisie en de kinderen gaan naar de stad om te studeren.

Naar boven

De cyclus draait zijn laatste rondjes. De harpoeniers worden oud, en de jongens willen, als zij groot zijn geworden, niet langer naar de zee. Er zijn makkelijker manieren om geld te verdienen.

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan