Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Hervormingskamp

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/hervormingskamp

Volledig scherm

Zo jong als ze zijn, hebben deze jongens al een stevig verleden. Eentje is een dief, eentje een verkrachter, een derde sloeg iemand tot pulp. Maar is dat wat we zien als we naar ze kijken?

Fotograaf Zuza Krajewska (1975) gaf haar in boekvorm uitgegeven serie de titel IMAGO, een verwijzing naar het Latijnse woord voor de laatste fase in de metamorfose van een sprinkhaan of vlieg. Het beestje oogt volgroeid, maar is dat niet. Het is larve noch volwassene. Deze jeugdinrichting in Studzieniec, midden in een idyllisch woud buiten Warschau, moet de delinquenten een duwtje geven in de goede richting. Iedere dag krijgen ze les. In het weekend is er huiswerkbegeleiding en corvee. Pakken ze het goed aan, dan wandelen ze naar buiten met een nieuwe toekomst in het verschiet: als paardenfokker, tuinier of timmerman.

In een toelichting gebruikt Krajewska de term ‘pathologisch’, doelend op de gezinssituaties waar de jongens uit weg zijn gehaald. Het is een woord, ‘patologia’ of kortweg ‘patola’, dat in het Pools een bijklank bevat die het Nederlands ontbeert. Wie ‘patola’ zegt, roept een wereld op van overmatig drankgebruik, huiselijk geweld en incestueuze relaties - veelal in buitenwijken en op het platteland. Alles is er voos en 19de-eeuws. Het is een kant van Polen waar meer óver wordt gepraat dan met.

Krajewska bekent dat haar soms het gevoel bekroop dat ze ‘die onnadenkende ouders’ in het gezicht zou willen slaan. Ze schrijft: ‘De jongens hebben dit niet verdiend.’

Jenne Jan Holtland

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan