Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Het geweld beperkt zich tot de ring

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/het-geweld-beperkt-zich-tot-de-ring

Een vechtsportevenement dat niet als magneet werkt op criminelen? Organisator Glory deed in de RAI een poging. Burgemeester en minister zagen dat het goed was.

Foto's: Guus Dubbelman
Tekst: Mark van Driel


Goto first page

Honderden telefoons steken omhoog als Rico Verhoeven de ring nadert. Geen glimp willen de vechtsportfans in de RAI missen van de 26-jarige wereldkampioen kickboksen, die voor het eerst in vier jaar weer in Amsterdam te bewonderen is.

Goto first page

Verhoeven noch zijn fans hebben oog voor de hoofdgast van de avond, die net ver genoeg van de ring zit om geen bloedspetters op zijn pak te krijgen. Burgemeester Eberhard van der Laan belichaamt de metamorfose die het kickboksen heeft ondergaan.

Goto first page

Van der Laan noemde kickboksgala’s vijf jaar geleden ‘netwerkbijeenkomsten voor criminelen’. Het overgrote deel van de meestbetalende toeschouwers, de vips, beschikte over een strafblad wegens geweldpleging, wapenbezit of drugszaken. Simon Rutz, de eigenaar van wedstrijdorganisator It’s Showtime, was manager van de beruchte Badr Hari.

Goto first page

Van der Laan scherpte de vergunningsvoorwaarden zo ver aan dat ze in de praktijk fungeerden als een verbod op de omstreden vechtgala’s. Kickboksers konden na 2011 niet langer in de hoofdstad terecht. De burgemeester ging ook in gesprek met liefhebbers van de vechtsport, zoals oud-K1-kampioen Ernesto Hoost. ‘Hij wilde de slechte elementen aanpakken, maar ik zei tegen hem: nu pak je iedereen aan’, zegt Hoost, kort nadat hij met een stralende lach bij de ring heeft geposeerd met Van der Laan, minister Edith Schippers van Sport en oud-kickbokskampioene Lucia Rijker. ‘Een paar maanden later nam hij het eerste exemplaar van mijn biografie in ontvangst. Toen zag ik dat hij was veranderd.’

Goto first page

Door de gesprekken met de vechtsportliefhebbers kwam Van der Laan tot het inzicht dat de sport meer is dan georganiseerde criminaliteit. ‘Er doen zo ontzettend veel mensen aan dit soort vechtsporten’, zegt Van der Laan. ‘Ik had gelijk om die gala’s te verbieden, want dat was een en al misdaad. Maar ik heb erkend dat ik niet moet generaliseren. Ik moest de vechtsport niet weggooien, alleen de misdaad.’

Goto first page

De burgemeester kreeg hulp uit onverwachte hoek. De Franse multimiljonair Pierre Andurand, een steenrijke investeerder en een fervent amateurkickbokser, formeerde in 2012 met enkele andere investeerders de kickboksonderneming Glory. Ze wilden een mondiale competitie opzetten die de leemte van het failliete K1 kon opvullen. Glory kocht drie jaar geleden Rutz’ bedrijf It’s Showtime op.

Goto first page

Sinds 2012 zijn 25 evenementen georganiseerd, van Brussel tot New York, van Istanbul tot Los Angeles. De Nederlanders binnen het concern, zoals oud-Telegraaf-vormgever Bert van der Ryd, wilden dolgraag terug naar wat zij zien als de bakermat van het kickboksen: Amsterdam.

Goto first page

Dat had veel voeten in aarde. De gemeente toetste de belangrijkste partners in Glory, inclusief Andurand, aan de wet Bibob, een bestuurlijk instrument dat criminele activiteiten tracht te voorkomen. Ze moesten aantonen dat ze geen strafblad hebben, niet behoren tot criminele netwerken of deel uitmaken van een zwartgeldcircuit.

Goto first page

‘Het heeft anderhalf jaar geduurd’, legt Van der Ryd per telefoon uit. ‘Ik moest zelfs aantonen hoe ik mijn hypotheek betaal. Ik kreeg van mijn partners te horen: waar is dit allemaal voor nodig? Maar ik wilde per se terug naar Amsterdam.’

Goto first page

Dat de vergunning werd afgegeven, verbaasde Van der Ryd niet. Glory heeft gebroken met kwalijke tradities uit de vechtsport. Zo spreekt het bedrijf niet van ‘gala’s’, maar van evenementen. Dat scheelt meer dan een woord. Glory werkt niet met dure viptafels rond de ring. Die kostten vaak duizenden euro’s en werkten als een magneet op criminelen. De organisatoren hadden ze vaak nodig om de begroting rond te krijgen.

Goto first page

In de RAI zitten zelfs burgemeester Van der Laan en minister Schippers op plastic stoelen, net als de andere 7.000toeschouwers. Van der Ryd: ‘Ons product is sport. We werken met tribunes en vaste stoelen, zoals je ook ziet bij tenniswedstrijden.’ Glory hoopt via kaartverkoop, televisierechten en pay-per-view een belangrijke speler te worden in de mondiale vechtsportmarkt.

Goto first page

Het bedrijf weet dat de investeringen (‘tientallen miljoenen’ volgens Van der Ryd) alleen zijn terug te verdienen door de autoriteiten te vriend te houden. En dus is veiligheid een topprioriteit. Alle toeschouwers worden bij binnenkomst in de RAI gefouilleerd. Tientallen beveiligers zien toe op hun gedrag. Twee herdershonden snuiven vanwege de terroristische aanslagen in Parijs naar wapens en bommen.

Goto first page

Bij gebrek aan alcohol (verboden uit veiligheidsoverwegingen) doet de snoepkraam goede zaken. Breedgeschouderde mannen met geschoren schedels en strakke T-shirts staan goedgemutst in de rij voor zuurstokken en chocoladestengels voorzien van Sinterklaas. Hoe dreigend sommige bezoekers er ook uitzien, de sfeer is minder geladen dan bij een gemiddelde voetbalwedstrijd.

Goto first page

Het geweld beperkt zich tot de ring. Veertien gevechten telt de avond, de meesten duren nog geen tien minuten. Verhoeven stelt zijn fans niet teleur. De zwaargewicht zorgt voor een spectaculaire knock-out. Na ruim twee minuten in de eerste ronde raakt hij Benjamin Adegbuyi met een rechtse uithaal vol op de kin. De Roemeen zijgt ineen en Verhoeven laat zich toejuichen door het uitzinnige publiek.

Goto first page

‘Wie volgt!? Ik neem het op tegen wie maar wil’, schreeuwt hij in het Engels.

Goto first page

Even later wordt de bezwete wereldkampioen uit Bergen op Zoom buiten de ring hartelijk gefeliciteerd door Van der Laan. Die heeft vertrouwen in de toekomst van de sport. ‘Ik hoop dat vanavond een keerpunt is, waarin de sport laat zien dat het ook kan zonder misdaad. Dan ben ik alleen maar dankbaar.’

Goto first page

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue