Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Het hart van Trumpland

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/het-hart-van-trumpland

In het hart van Trumpland komt de haat van zowel rechts als links

Volledig scherm

Na de dramatisch verlopen mars van extreem-rechts in Charlottesville ging de Noorse fotograaf Espen Rasmussen op zoek in de dalen van West Virginia, ‘waar mensen vol haat uit hun schaduw treden’.

‘De boom van de vrijheid moet van tijd tot tijd worden verfrist met het bloed van patriotten en tirannen. Het is de natuurlijke mest.’ Onder dit motto van Thomas Jefferson bereidt de 43-jarige Danny Bollinger zich voor op wat komen gaat. In zijn tuin houdt de leider van de ultranationalistische ‘My Brothers Threepers’-militie schietoefeningen, met het portret van Osama bin Laden als schietschijf.

Bollinger was één van de deelnemers aan de beruchte ‘Unite the Right’-mars in Charlottesville die vorig jaar uitliep op een drama. Een vrouw kwam om toen een neonazi met zijn auto inreed op de menigte tegenbetogers.

Na de mars waarbij neonazi’s antisemitische leuzen riepen en anderen moslims verketterden, ging fotograaf Espen Rasmussen op zoek in de dalen tussen de heuvels van West Virginia waar het zonlicht haast nooit komt. Hij trof er voormalige leden van de Ku Klux Klan, zoals Lorri Cottrill die nu aan het hoofd staat van de Nationaal-Socialistische Beweging en er diep van overtuigd is dat blanke mensen intelligenter zijn dan zwarten.

Overal zijn wapens, maar de 56-jarige Jamie Dyer, die vreest dat Trump op het punt staat een rassenoorlog te beginnen, vecht terug met vreedzame middelen. Tijdens de mars bestookte hij de rechtse betogers via een luidspreker met gedichten van James Baldwin.

Op een geheime plaats hebben ‘patriotten’, van wie sommigen ook bij de mars in Charlottesville waren, zich verzameld voor een trainingskamp. ‘Het land is zo gepolariseerd geraakt, dat mensen vol haat van beide zijden uit de schaduw komen. We zijn nu in oorlog’, zegt een van hen.

Een lid van de Antifa uit West Virginia, die zich Redcorn noemt en een masker draagt, zweert wraak op de neonazi’s. Hij wil hen voor de ogen van hun vrouw en kinderen vermoorden. ‘Ik wil ze ook scalperen’, voegt hij er voor de duidelijkheid aan toe.

In het hart van Trumpland ontmoet Rasmussen een kapper die altijd een geladen geweer klaar heeft staan in zijn zaak. ‘Je kunt hier niemand vertrouwen. De mensen zijn verwoest door crack, cocaïne en verslavende medicijnen. Onze dochter is 9, maar ik denk dat ze al begrijpt in welke toestand onze wereld is.’

Tekst: Bert Lanting

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan