Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

HipHop2015

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/hiphop2015

Nieuwe namen, nieuwe generatie, nieuwe woede: 2015 werd het jaar van de hiphop.

Zeg maar gerust een legendarisch hiphopjaar. Hoe dat kwam? Door bijvoorbeeld niet meer te zeuren over geld en hoeren.

Goto first page

In deze special blikken we terug met Nina en spreken we twee toonaangevende vrouwelijke MC's: IamAishaMC Melodee.

Verder zien we de hoogtepunten op hiphop gebied bij festivals als Lowlands en Appelsap.

Met tips van de redactie en een vooruitblik voor 2016.Goto first page

Nina Lie-Atjam (34) uit Amsterdam a.k.a. MC Nina

Goto first page

Ik vond heel veel rap goed maar van de vrouwen luisterde ik vooral naar Da Brat. Zij heeft qua snelheid, tekst en flow het level van mannen, ze was een echte tomboy en ik ook, ze benaderde Snoop muzikaal en daar hield ik ook van. Maar Missy Elliott, Foxy Brown, Lil’Kim vond ik ook goed.

In Nederland niemand. Er waren geen vrouwelijke mc’s.

Goto first page

Omdat ik nooit vrouwen zag optreden, dacht ik waarom niet, dan doe ik het toch. Het heeft me juist geïnspireerd. Eerst met een computer en microfoon van 5 gulden, rond 2000.

Toen stuurde ik wat tekstjes die ik had geschreven naar de website Boombap, dat werd meteen goed ontvangen. Als vrouw krijg je veel aandacht omdat je de enige bent, dat valt op. Dat is altijd een voordeel geweest.

Goto first page

Ik kwam veel rappers tegen en heb ook wel een beetje samengewerkt, met de Opposites en Kido-Cee. De sfeer is heel gemoedelijk in Nederland. Maar het is best eenzaam soms. 

Goto first page

Kleine dingen zijn voor vrouwen anders. Als ze heel laks met je omgaan bij het boeken ofzo, als je tien minuten van te voren hoort dat je nu op moet in plaats van over een uur, dat werkt voor vrouwen gewoon niet, die zijn dan nog niet klaar met alles.

Ik denk wel dat als ik meer artiesten om me heen zou hebben gehad, ik minder snel was gestopt.

Goto first page

MC Melodee is heel goed, heel flowend en ze maakt zowel van die backpack-achtige, geëngageerde hiphop als echte party-tracks. En zo’n collectief als Dam Dutchess, waarin 9 dames zitten...

Goto first page

...als dat er was toen ik optrad had ik me er zeker bij aangesloten, of had ik me lyrically met ze kunnen meten. Dus tof dat het er is, al vind ik het wel jammer dat zelfs zo’n collectief het dus niet naar een hoger niveau krijgt. Ik hoor ze niet op de radio.

Goto first page

Door het leven. Muziek is geweldig, maar ik moest even kiezen voor stabiliteit. Mijn moeder werd ziek en ik heb haar verzorgd tot ze stierf.

Voor sommige rappers is dat misschien iets om om te zetten in muziek maar voor mij was dat niet zo

Goto first page

Zij ging voor, ik kon gewoon niet de hele nacht de studio in om nummers te maken, in die tijd.

Toen ze gestorven was, in 2012, werd ik zwanger. Nu heb ik gewoon een 40-urige werkweek, en zorg ik voor mijn kind. Misschien komt het later weer.

Goto first page

Er zouden sowieso een paar sterke vrouwen op moeten staan – en de kans moeten krijgen – die jonge aanwas kunnen inspireren. Misschien zou het helpen als  er in de rest van het veld ook meer vrouwen werken: boekers, producers.

Goto first page

Alleen al om de andere kant van het verhaal te horen. We horen nu verhalen uit mannelijk perspectief. MC Fit heeft bijvoorbeeld nu een project (Vaders voor Vaders) over vaders die ruzie hebben met hun baby-mama en hun kind niet mogen zien van de moeder...

Goto first page

..dan denk ik: ja, maar laat me ook de vrouwen horen die struggelen zonder dat ze geld van de vaders krijgen, en die zien dat de vaders hun kinderen keer op keer teleurstellen.

Goto first page

Heeft, als Lauryn Hill, een stem die je makkelijk kunt verwarren met die van een 14-jarige jongen, maar wie naar de tekst luistert kan zich niet vergissen. Rapsody is een verhalenverteller in de beste spoken word-traditie die het leven in dierbare en pijnlijke details beschrijft vanuit haar perspectief, en soms die van een ander.

Goto first page

Young M.A knalt vunzig, hard en energiek uit je boxen; voor wie ervan houdt de perfecte omkering van het beheerste leven van alledag.

Dit is misschien wel de eerste onversneden gangsta rap uit de mond van een vrouw sinds Lady of Rage in de jaren ’90, en de 23-jarige uit Brooklyn rapt ook nog eens over haar voorkeur voor vrouwen – niet minder expliciet dan Lil’Wayne of Dr Dre dat deden.

Goto first page

Nyemiah Supreme uit Queens heeft dat samengeknepen geluid dat we ook kennen Lil’ Kim Nicki Minaj dat zegt: sexy en lichtelijk agressief.

Maar bij Nyemiah komt het met een knipoog. ‘Dope Girl’ en ‘Superbad’ hebben zo’n vrolijke buitenspeel-vibe. Het overtuigde superproducer Timbaland, die met haar een plaat maakte, maar echt van de grond wil het niet komen.

Goto first page

Lowlands boekte Kendrick Lamar als headliner op de laatste dag, en kreeg daar geen spijt van. De Alpha-tent golfde op en neer bij King Kunta (een van de sterkste hiphopliedjes van het jaar) en keek al doende tegen een propvol podium aan.

Goto first page
Close

Goto first page

Amsterdam had al het ultrafrisse hiphopfestival Appelsap, en breidde dat feestje dit jaar stevig uit.

In Tilburg werd een compleet nieuw en al gelijk behoorlijk omvangrijk hiphopfestival uit de grond gestampt. Op Woo Hah! stonden de nieuwe klinkende namen, zoals Run the Jewels en Vince Staples, naast oude helden als Cypress Hill en Nederlandse toppers van Fresku tot Mocromaniac.

Goto first page
0:00
/
0:00
Start audio

Ronnie Flex en Lil'Kleine speelden de hit 'Drank & Drugs' meerdere keren bij Appelsap.

Open audio

Goto first page

Het heeft er alle schijn van dat ook 2016 een excellent hiphopjaar wordt. De talenten drongen dit jaar aan, en beloven veel voor de nabije poptoekomst.

De 23-jarige mc Young Thug uit Atlanta bijvoorbeeld bespeelde al een bomvolle Melkweg, met weinig meer dan zijn eerste 'mixtape' Barter 6 op zak. En natuurlijk dat heerlijke nummer (I Know There's Gonna Be) Good Times, dat hij maakte met de Britse producer Jamie xx.

Goto first page

Veel wordt ook verwacht van het debuut van de 22-jarige Chance the Rapper uit Chicago, Illinois.

Hij maakte al een heerlijke zomerplaat getiteld Surf, onder de projectnaam Donnie Trumpet & The Social Experiment: een rijk hiphopalbum, met mooie verwijzingen naar Beach Boys en zonnige jarenzestigmuziek. Chance the Rapper, onthoud die naam. 2016 wordt zijn jaar.

Goto first page
Close

Goto first page
Close

My Mic Sounds Nice: The Truth About Women in Hiphop

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue