Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Hoge bomen

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/hogebomen

De verdwijnende palmen van LA

Vkm831 mariejosejongerius 16
Volledig scherm

Vandaag opent het 15de Fotofestival Naarden. Daar is onder andere werk te zien van fotograaf Marie-José Jongerius, die de verdwijnende palmen van Los Angeles vastlegt zo lang het nog kan.

Uit de meer dan 28 soorten palmbomen die Los Angeles telt, koos fotograaf Marie-José Jongerius de Washingtonia Robusta om te fotograferen. Het merendeel is geplant rond 1932, toen de Olympische Spelen in Los Angeles plaatsvonden. Ze zijn geplaatst op belangrijke plekken, waardoor ze het boegbeeld van de stad zijn geworden.

'Elke film die in deze stad is opgenomen, bevat wel een scène met de palmbomen op de achtergrond', vertelt de fotograaf, die vierenhalf jaar in Los Angeles woonde en nog elk jaar teruggaat. 'De palmen hebben niet het eeuwige leven; de Washingtonia Robusta leeft honderd tot honderdvijftig jaar. Vijftien jaar lijkt nog ver weg, maar werkgroepen discussiëren al over hoe ze het straatbeeld van Las Vegas intact kunnen houden. Ik wilde deze iconische palmen vastleggen nu ze er nog staan, want bij sommige valt de bovenkant er al af vanwege ouderdom. Je kunt je niet voorstellen dat ze straks weg zijn. Beverly Hills is niet hetzelfde zonder ze.'

Voordat ze aan het fotograferen sloeg, verzamelde Jongerius eerst informatie over de palmbomen, ze maakte kiekjes van de plekken waar ze staan en ze sprak met palmboomexperts. Daarna begon ze echt met fotograferen, dat ze deed met een klassieke, analoge Crown Graphic 4x5-camera.

Ruim drie jaar is Jongerius bezig geweest met de serie, die vanaf vandaag wordt tentoongesteld op het Fotofestival Naarden. Het festival heeft dit jaar het thema 'Right here, Right now'.
Jongerius: 'Deze foto's passen daarbij, omdat het gaat om een iconisch beeld dat nu nog bestaat, maar binnenkort geschiedenis is. Bepaalde regio's van Los Angeles willen de palmboom zelfs laten opnemen in de lijst van cultureel erfgoed nu ze er nog zijn'.

Haar boek Los Angeles Palms, vormgegeven door Hans Gremmen en uitgegeven door Fw:Books, komt uit op 27 mei.

www.fotofestivalnaarden.nl
www.edgesoftheexperiment.org

Vkm831 mariejosejongerius 16
Sluiten
Naar boven

Burton Way, Beverly Hills

Naar boven

Palm Springs

Naar boven

Wilshire Boulevard, Beverly Hills

Naar boven

Elysian Park

Naar boven

Santa Monica

Naar boven

Wilshire Boulevard

Naar boven

Redlands

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan