Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Human Nature

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/human-nature

Verlept zonder natuur

Volledig scherm

We komen nooit meer in de wilde natuur, terwijl dat zo essentieel is voor onze gezondheid. Fotograaf Lucas Foglia maakte een serie over de verwoesting én de lichtpuntjes.

Wanneer rolde u voor het laatst door de modder, hing u aan een boomtak, nam u een bad in het bos of voelde u dik gebladerte langs uw buik glijden? Toevallig vanochtend nog? Dan leidt u een ander soort leven dan veel van uw soortgenoten: die hebben minder vaak contact met de wilde natuur.

De mens is al flink wat eeuwen bezig zich uit de wildernis terug te trekken. Elke honderd jaar gaat hij méér binnen zitten. Daarbij: met de eeuw worden de stukken aarde waar de mens nog echte wilde natuur kan ervaren schaarser.

Volgens onderzoek brengt de gemiddelde inwoner van de VS tegenwoordig 93 procent van zijn leven binnen door. Of de gemiddelde Europeaan substantieel meer buiten komt, mogen we betwijfelen. Tegelijk blijkt uit steeds meer onderzoek dat contact met ‘wilde natuur’ essentieel is voor de gezondheid en het welbevinden van de menselijke soort.

De Amerikaanse fotograaf Lucas Foglia (34) verbazen al die onderzoeksresultaten niets. Foglia bracht zijn jeugd door op een boerderij in de staat New York en vertoefde hele dagdelen in een aangrenzend verwilderd bos. Toen hij als volwassene in stedelijk gebied geraakte, vond hij de mensen die hij daar trof vaak treurig en verlept.

De behoefte van de mens aan wilde natuur staat centraal in Foglia’s fotoproject Human Nature. Daarin heeft de fotograaf behalve voor ’s werelds overgebleven wildernis en de verwoesting daarvan, volop aandacht voor projecten die beogen ‘de ervaring van wilde natuur’ in het moderne bestaan terug te brengen. Als we in onze nabije omgeving geen ‘echte’ wildernis meer kunnen ervaren, kunnen we proberen die ervaring na te bootsen.

Zoiets proberen de autoriteiten van de tropische stadstaat Singapore. Daar zijn te midden van extravagante wolkenkrabbers stukjes regenwoud gereanimeerd. Mannen die de hele dag met knellende stropdassen in airco-koude kantoortorens achter beeldschermen zitten, kunnen daar hun kleren afwerpen en zich eventjes Tarzan wanen. Ook met 3D-wildernis wordt geëxperimenteerd. Met een 3D-bril kunnen moderne mensen iets van het geluk proeven van de neanderthaler die achter een buffel aanzat. Wie erover dacht een hert in huis te nemen, kan met Human Nature ook zijn voordeel doen. Tot 15 april zijn alle foto’s te zien in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam.

Tekst: Olaf Tempelman


Sluiten
Naar boven

Naar boven

Baden in de modder in Virginia.

Naar boven

EEG-onderzoek naar hersenactiviteit in de natuur in Utah.

Naar boven

Een muurschildering bij slachthuis Farmer John's in Californië.

Naar boven

Een opgezet hert in het Wyoming Game and Fish Department.

Naar boven

Experimentele extreem-weerkassen van Geneva Greenhouses in New York.

Naar boven

Onderzoek naar stressreductie via VR in de Zweedse Universiteit van Landbouwwetenschap.

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan