Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

IJsberenblues

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/ijsberenblues

Daar zit je dan, als Ursus maritimus. In je decortje van wit geverfde blokken nepijs. De ene keer hebben ze je een autoband gegeven om mee te spelen. Dan weer een bakstenen muur met een getekend poollandschapje erop.

Zielig, vindt fotograaf Sheng-Wen Lo, wiens bekroonde fotoserie White Bear vanaf zaterdag te zien is op het FotoFestival in Naarden. ‘De missies van natuurbehoud, onderzoek en educatie worden geregeld overschaduwd door de belangen van het publieksvermaak’, vindt Lo.

Tekst: Maarten Keulemans

Naar boven
Thuis, de uitgestrekte noordpool, de arctische vlaktes van Canada en Alaska en Groenland. De meeste dieren op deze foto’s hebben geen idee. Ze zijn in gevangenschap geboren, in de diverse dierentuinen, maritieme pretparken en wildparken die de wereld telt. Deze beer uit Wuhan, China (Wuhan Haichang Polar Ocean World) zit erbij alsof hij nog steeds niet goed kan bevatten wáár hij zich eigenlijk bevindt.

Naar boven


De beer uit Blijdorp lijkt wel verwonderd bij de aanblik van zoveel mensen die naar hem kijken.

Naar boven

In Wuppertal (Duitsland) een eilandje in de vorm van een zeeleeuw. Leuk: kun je op klauteren. Alsof je weer thuis bent, of zoiets.

Naar boven

Dit dier dat zijn naam tot werkwoord verhief. Vind je het gek? Een uiting van psychologisch ongemak, zo leggen veel biologen het eeuwige ijsberen van de ijsbeer uit, en Lo is het met hen eens. ‘De dierenverblijven zijn ontworpen om zowel de dierlijke inwoners als de toeschouwers en de bezoekers tevreden te stellen’, constateert hij.

Want zijn die witgeverfde stenen, dat poolzeeblauwe water en dat eilandje om op te klimmen wel voor hem? Of maakt Ursus maritimus gewoon deel uit van het decor: tableau vivant van het hoge noorden?


Highland Wildlife Park, Schotland

Naar boven


Dalian Forest Zoo, China

Naar boven


AquaZoo Friesland

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan