Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

IJsgrotten IJsland

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/ijsgrotten-ijsland

Slechts een seizoen per jaar zijn ze te betreden: de ijsgrotten van IJsland. Daal af met onze reporter om de een na grootste gletsjer van Europa van de binnenkant te bewonderen. Welkom in Vatnajökull!

Auteur: Veerle Witte
Fotografie: Robin Visser

Naar boven

De Vatnajökull beslaat zo'n 8.100 km2 en ligt in het zuidoosten van IJsland, omringd door actieve vulkanen. Een gletsjerwandeling met een getrainde gids brengt je op het ijs, op weg naar de wereldberoemde ijsgrotten.

Naar boven

Gletsjers worden gevormd op plekken waar de sneeuwval consequent meer is dan het smelten ervan. Sneeuw stapelt op en perst samen, tot wel een kilometer diep. Wanneer alle lucht eruit gedrukt is, blijft enkel gletsjerijs over. Dat groeit constant en duwt zich de valleien in - of eigenlijk vormen de gletsjers ze. Volgens gids Joe het krachtigste geweld op aarde.

Naar boven

'Elk jaar vormen nieuwe ijsgrotten zich op verschillende locaties tussen de gletsjers. Deze zijn enkel in de winter te bezoeken, wanneer de gletsjerrivieren zich terugtrekken en het water bevriest,' zo legt gids Joe uit.

Naar boven

Joe noemt deze ijsgrot, die zich tussen twee gletsjers bevindt, de grootste die hij kent. In de eerste ruimte kan wel vijftien man staan, een smalle afdaling brengt je vervolgens nog enkele meters dieper de grot in. Verder afdalen is mogelijk, maar onveilig.

Naar boven

De blauwe kleur van het ijs - die typerend is voor de winter - heeft te maken met de dichtheid ervan. 'Wanneer alle lucht uit het ijs is geperst, blijft er enkel bevroren water over. En dat reflecteert blauw licht,' aldus Joe.

Naar boven

We laten de ijsgrotten achter ons, tijdens een vroege zonsondergang rond een uur of vier in de middag. In IJsland moet je rekening houden met slechts vier tot vijf uur zonlicht per dag in de winter. Zorg dus altijd dat je op tijd terugkeert van je hike. 

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan