Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

In het hoofd van de Amerikaanse kiezer

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/in-het-hoofd-van-de-amerikaanse-kiezer
0:00
/
0:00
Start audio

Als er één verliezer is in dit Amerikaans verkiezingsjaar, dan is het wel de politieke analist. Niemand die kon voorspellen wat er in het hoofd van de kiezer omging. Dus liet de Volkskrant de peilingen voor wat ze zijn en vroeg gewone Amerikanen wat de verkiezingsthema's voor hen betekenen.

Tekst en foto's: Ilse van Heusden

Open audio

Goto first page
0:00
/
0:00
Start audio

Over bepaalde onderwerpen ben ik behoorlijk conservatief. Ik houd van weinig regels en vind dat de overheid zich niet met mijn zaken moet bemoeien. Als biologische boer ben ik het liefst de hele dag buiten op het veld. Maar ik moet ontzettend veel administratie doen, meer nog dan een reguliere agrariër. Landelijk stem ik Democratisch, vooral omdat ik tegen oorlogen ben. Mijn dochter stemde Bernie Sanders, maar ik ben het niet eens met zijn kritiek
op handelsverdragen.  

Vrije handel heeft twee kanten. Ik ben blij met deze plantenpotten uit Canada, maar vrije handel vormt ook een bedreiging voor mijn bedrijf. Ik heb in de zomer enorm veel last van tomaten uit Nederland die hier in de winkel liggen voor een lage prijs. Dat betekent dat ik op het hoogtepunt van de tomatenoogst maar weinig kan vragen voor mijn tomaten en er geen winst op maak. Europeanen krijgen wellicht straks kippen uit de Verenigde Staten, ook dat is vrije handel. Mijn kippen zijn sterk omdat ze de hele dag buiten zijn maar met de reguliere kippenindustrie in de Verenigde Staten is van alles mis; de dieren leven te dicht op elkaar, ze worden ziek, logisch dat ze dan een chloorbad krijgen.

Open audio

Goto first page
0:00
/
0:00
Start audio

Ik maak me vooral zorgen over terroristen, daar moeten we echt zo snel mogelijk vanaf. Het is hier op het platteland rustig en ik wil dat het zo blijft. Ik hoef hier geen terroristen die ons overhoop schieten. Donald Trump staat veel sterker tegenover terreur. Hij is populair omdat hij de dingen anders ziet, hij is een buitenstaander, net als wij. Hij hoort niet bij de politici, die hebben geen idee wat hier speelt. De Democraten mengen zich in zaken waar de overheid zich niet mee moet bemoeien. Ziektekostenverzekeringen, daar heeft de regering niks mee te maken, we redden ons prima zelf.  

Een aantal jaar geleden ben ik met pensioen gegaan, maar mijn oudedagsvoorziening bleek niet genoeg. De prijzen blijven stijgen en door de lage rente levert mijn spaargeld niets meer op. En dus moest ik weer aan het werk. Ik doe wat hand- en spandiensten in een restaurant. Dat bevalt me prima, het is part time, en ik kan voor mezelf zorgen. Het kostte wel wat moeite om werk te vinden. De banen liggen hier niet voor het oprapen en de lonen zijn laag. Maar liever dit dan geen werk. Ik ben bang dat mijn baas mensen moet ontslaan als Hillary Clinton het minimumloon verhoogt.

Open audio

Goto first page
0:00
/
0:00
Start audio

Mensen kunnen nooit raden wat mijn afkomst is. Turks? Nepalees? Mexicaans? Nee dus, ik ben in Amerika geboren, maar mijn ouders zijn Palestijns. Mijn grote voorbeeld is Amal Clooney, het lijkt me geweldig om ook internationaal mensenrechtenadvocaat te worden. Daarom ben ik rechten gaan studeren. Ik ben dol op wetgeving en het rechtssysteem is de beste manier om mensen te helpen.  

Voor die studie moet ik wel lenen, zo duur. Ik moet nog twee jaar studeren en weet dat de gemiddelde rechtenstudent eindigt met een schuld van 97.000 dollar (85.000 euro). Die schulden zijn een vorm van slavernij. Daarom was ik ook zo'n fan van de sociale plannen van Bernie Sanders, zo'n eerlijke man. Hij was de enige die echt interesse toonde in jongeren en Arabieren. De tegenpool van Donald Trump.  

Dat Trumps gekke ideeën over moslims zo aanslaan, verbaast me niks. Hij bouwt zijn succes op angst, onwetendheid en jarenlang onderdrukt racisme. Mijn moeder en zus dragen een hoofddoek en die krijgen veel opmerkingen, ik maak me zorgen over hun veiligheid. Aan mij zie je niets. Maar als Trump wint, weet ik niet wat ik moet doen. Ik heb via mijn ouders ook een Israëlisch paspoort. Als het moet, vertrek ik.

Open audio

Goto first page
0:00
/
0:00
Start audio

Voordat ik deze pawn shop begon werkte ik als rechercheur. Ik dacht toen dat ik wist dat er veel wapens in omloop waren, nu pas besef ik hoe zwaar bewapend dit land is. Je kunt geen pawn shop hebben zonder wapens te verkopen. Mensen zitten in geldnood en bedenken zich dat ze nog een geweer hebben liggen dat ze als onderpand kunnen gebruiken.  

We hebben veel vaste klanten – mensen die elke maand komen omdat ze geld nodig hebben voor de hypotheek. En dat zijn er steeds meer. Met mijn zaak bewijs ik de samenleving een dienst. Sinds de huizencrisis lenen banken minder snel geld uit. Voor veel mensen is deze winkel de snelste manier om contant geld te krijgen.  

Ik ben al jaren geleden mijn interesse kwijtgeraakt in politiek. Geen idee wat ik ga stemmen en of ik ga stemmen. Het heeft toch geen effect. Zelf draag ik altijd een pistool aan mijn riem. De discussie over strengere wapenwetgeving is belachelijk. Ik heb nog nooit zoveel wapens verkocht als in het half jaar voordat de staat Maryland strengere wapenwetten kreeg. Gevaarlijk, want er worden opeens meer wapens verkocht, en dat betekent dat er ook meer in verkeerde handen vallen.

Open audio

Goto first page
0:00
/
0:00
Start audio

Acht weken na de bevalling weer aan het werk? Ik weet dat miljoenen Amerikaanse vrouwen het doen maar ik weet niet hoe. Dan had ik die bijzondere momenten met mijn dochtertje moeten missen en tegelijk een goede leerkracht moeten zijn voor 26 leerlingen. Ik heb ontslag genomen. Andere mogelijkheden waren er niet, ik kon geen onbetaald verlof krijgen en ik ken niemand die part time voor de klas staat. Als ik was blijven werken, zou onze pasgeboren dochter voltijds naar een kinderdagverblijf moeten. Daar gaat driekwart van mijn salaris aan op. Ik heb geen van de mannelijke presidentskandidaten over zulke onderwerpen horen praten.  

Het zijn enge tijden met Donald Trump. Doodeng wat hij zegt over vrouwen en minderheden. Trump heeft Aziaten niet direct aangevallen maar als je je tegen één minderheid uitspreekt, val je alle minderheden aan. Mijn moeder is Japans, ik zie mezelf als een minderheid, en nu ben ik moeder van een minderheid. Ik hoop dat de rest van de wereld beseft dat de helft van het land doodsbang is voor Trump.

Open audio

Goto first page
0:00
/
0:00
Start audio

Zelf ben ik in armoede opgegroeid. Als kind stond ik in de rij voor de voedselbank toen ik het uitriep naar God: 'Als u mij uit deze ellende redt, zal ik iets terugdoen.' Ik ging het leger in, en kreeg een opleiding tot chauffeur. Na mijn diensttijd werd ik vuilniswagenchauffeur en nu ben ik een Amerikaans succesverhaal.  

Tijdens mijn werk zag ik mensen op straat wonen, in de kou. Tien jaar geleden zijn mijn vrouw en ik een organisatie begonnen waarmee we eten uitdelen aan daklozen. Met Hillary Clinton deel ik dezelfde normen en waarden; ik weet dat er structureel iets moet gebeuren om de armen te helpen, zoals werkgelegenheidsprojecten en geestelijke gezondheidszorg. Intussen help ik op mijn eigen manier.  

Het kan iedereen gebeuren, dat je zomaar op straat komt te staan. Meestal zijn daklozen zwart, maar pas hielp ik een blank echtpaar dat door een auto-ongeluk zulke hoge medische kosten had dat ze hun huis niet meer konden betalen. Er is veel racisme in dit land, en ook ik heb ermee te maken. Ik zie dat blanken hun tas tegen zich aandrukken als ik de lift in stap. Maar die mensen hebben geen idee. Wie weet komt er een dag dat ik hun leven red.    

Open audio

Goto first page
0:00
/
0:00
Start audio

Ik mag voor het eerst stemmen. In de voorverkiezingen heb ik Donald Trump gekozen, maar daar had ik al meteen spijt van, misschien sla ik mijn eerste verkiezing over. Wat hij over migranten zegt kan echt niet. Het land is niet vol, kijk om je heen, er is hier meer dan genoeg ruimte. Op economisch vlak ben ik het wel met hem eens en hij is natuurlijk een geslaagd zakenman.  

Ons land is gebouwd op het idee dat het niet overal hetzelfde is, we zijn geen socialistisch land. Maar in achtergestelde dorpen als hier krijgen jongeren geen eerlijke kansen. Onze ouders hebben zelf moeite om rond te komen en verdienen niet genoeg om gezond eten op tafel te zetten. Zo beginnen we al met een achterstand.  

Ik ben net klaar met de middelbare school, de sportschool aan kant houden is mijn bijbaantje. Na de zomer ga ik een it-opleiding doen. Ik ben heel goed met computers, en zou later graag voor een groot bedrijf als IBM of Google werken. Maar ik twijfel of dat gaat lukken. Ik heb het gevoel dat zulke banen naar mensen gaan die het beter hebben dan ik. De Amerikaanse droom is geen echte droom. Er zijn maar weinig mensen die ooit uit dit dorp weggaan.

Open audio

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue